Ce trebuie sa știi despre lentilele pentru ochelari

Cu toții știm ca pentru a determina tipul de lentile de ochelari de care avem nevoie, trebuie sa mergem la un control oftalmologic amanuntit. Exista mai multe tipuri de lentile, fiecare dintre acestea fiind menite sa corecteze anumite probleme de vedere.

Principalele probleme de vedere cu care se confrunta oamenii sunt urmatoarele:

Miopia – Vederea neclara la departare. Daca nu poti vedea clar la o distanta de 35 de metri (sau poate chiar la 5 metri distanta, in functie de gravitate), atunci suferi de miopie. In acest caz, globul ocular este prea lung, iar razele de lumina paralele, ce vin de la un obiect situat la departare, se focalizeza în fata retinei, nu pe retina (cum ar trebui). In asemenea situatii, medicii prescriu pacientilor ochelari cu lentile divergente. Dioptriile de miopie sunt notate cu semnul minus (-).

Hipermetropia – Vederea neclara la apropiere. Persoanele cu hipermetropie au dificultati in a vedea lucrurile aflate aproape, aceasta afectiune fiind problematica in special atunci cand scriu sau citesc. Viciul de refractie este caracterizat prin faptul ca globul ocular este prea scurt, iar imaginea se focalizeaza in spatele retinei. In asemenea situatii, medicii oftalmologi prescriu pacientilor lentile convexe (convergente). Dioptriile de hipermetropie sunt notate cu semnul plus (+). De mentionat ca, in foarte multe cazuri, hipermetropia este o boala ereditara. Prin urmare, daca unul sau ambii parinti au hipermetropie mare, sunt sanse destul de mari ca si copilul sau copiii acestora sa se confrunte cu aceasta conditie. Pentru depistarea precoce a hipermetropiei, se recomanda un control oftalmologic in primii ani de viata ai copiilor. Cel dintai control se va efectua chiar la nastere de catre medicul neonatolog, apoi pediatrul si parintii pot observa daca micutul se confrunta cu probleme grave. In cazul in care nu este nevoie de controale mai devreme, primul control oftalmologic obligatoriu se efectueaza cand copilul poate colabora, in general in jurul varstei de 3 ani.

Astigmatismul – Vederea neclara la toate distantele. Persoanele care au astigmatism vad lucrurile “strambe”, isi solicita ochii mai mereu si au tendinta de a face “ochii mici” in incercarea de a vedea imaginile clar. Aceasta conditie este caracterizata de o imperfectiune a curburii corneei sau a lentilei ochiului. Corneea si lentila trebuie sa fie netede si curbate in mod egal, in toate directiile. In cazul in care corneea sau lentila nu sunt netede sau uniform curbate, razele de lumina, care ar trebui sa fie focalizate asupra retinei, nu vor mai fi refractate corespunzator. Cand corneea este cea cu forma neregulata, avem astigmatism cornean. Daca forma lentilei este cea distorsionata, astigmatismul este lenticular. In ambele cazuri, vederea este neclara sau distorsionata atat pentru obiectele situate in apropiere, cat si pentru cele aflate la departare. Deseori, astigmatismul insoteste alte erori de refractie, in special miopia sau hipermetropia. Corectarea optica a astigmatismului se realizeaza cu ochelari de vedere cu lentile cilindrice sau cu lentile de contact (moi sau rigide).

Prezbitismul – O conditie care apare, de obicei, la persoanele de peste 40 de ani si este caracterizata de diminuarea puterii de acomodare a ochilor. Practic, cristalinul ochiului isi diminueaza, in mod progresiv, elasticitatea odata cu inaintarea in varsta. Mai exact, la nivelul muschilor ciliari, muschii ce controleaza forma cristalinului pe restul globului ocular, are loc o slabire si o pierdere a puterii de contractare a acestora. Persoanele cu prezbitism se pot confrunta atat cu miopie, dificultatea de a vedea clar la departare, cat si cu hipermetropie, scaderea vizibilitatii obiectelor situate foarte aproape. Corectarea prezbitismului se face purtand ochelari cu lentile bifocale. In cazul in care exista si o deficienta de refractie, se recomanda utilizarea de lentile progressive, recomandata in urma unui consul la optica medicala iasi.

Tipuri de lentile:

– lentile unifocale (monofocale) – Corecteaza fie vederea de aproape, fie vederea la distanta;

– lentile bifocale – Corecteaza atat vederea de aproape, cat si vederea la distanta;

– lentile progresive de interior – Sunt destinate a fi purtate la lucru si la birou, nu pe strada. Acestea asigura o vedere confortabila atat pentru aproape, cat si pentru intermediar (distanta de pana la 1,5 metri);

– lentile progresive – Cele mai performante lentile de pe piata, acestea asigura o vedere clara la orice distanta, atat in interior cat si in exterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *