Cât de importante sunt certificările ISO și ce beneficii asigură pe termen lung?

De la documentație, la produse, certificările ISO au devenit o prioritate pentru companiile de pretutindeni. De ce sunt atât de speciale și pe ce anume se bazează procesul de certificare? Un aspect crucial al acestor certificări ține de răspândirea largă a criteriilor urmărite sau de asigurarea tuturor standardelor de calitate aplicate statelor europene. O certificare ISO nu este o simplă formalitate, ci un proces prin care o companie este racordată la standardele de calitate, producție, mediu, securitate și siguranță impuse de UE. 

Certificarile ISO și standardele de mediu în atenția companiilor din Europa 

Certificările ISO se aplică unei game vaste de produse și servicii, fie că vorbim despre alimente, produse farmaceutice sau vehicule, toate trec prin procedeele de certificare și prin filtrul standardelor riguroase de calitate. Pentru o astfel de certificare, se va aloca un interval generos de timp în care companiile depun eforturi pentru a se alinia standardelor, iar procesul va beneficia și de susținerea organismului de certificare. Dintre toate certificările, ISO 14001 este o certificare care atrage din ce în ce mai multă atenție pe fondul înăspririi reglementărilor și politicilor de mediu, iar companiile trebuie să fie la curent cu tot ce presupun acestea.  Precum  serviciile EcoSynergy.ro, care preiau răspunderea extinsă a producătorului și oferă cele mai sustenabile soluții, certificările ISO racordate la standardele de mediu asigură sustenabilitatea unei afaceri, simplifică operațiunile, pornesc de la o folosire mai eficientă a resurselor și pot reduce semnificativ costurile. 

Certificările ISO 14001 pot avea un aport important pentru o companie în prezent. Ele ajută la o  gestionare mai bună a resurselor, pot îmbunătăți imaginea, asigură o organizare mai eficientă a proceselor, costuri reduse și conferă o stabilitate mai mare în fața noilor politici și reglementări ce au în vedere protecția mediului. Această certificare este menită să vină în ajutorul afacerilor cu satisfacerea obligațiilor față de mediu, se aseamănă cu alte certificări, în special cu cea bazată pe asigurarea calității, iar în unele cazuri, cele două sunt cumulate într-un sistem de management integrat. Ca certificare de sine stătătoare, ISO 14001 presupune satisfacerea tuturor obligațiilor legale în acord cu managementul mediului, gestionarea mai eficientă a resurselor și reducerea costurilor, reducerea deșeurilor și reducerea impactului asupra mediului. 

O certificare ISO 14001 oferă toate scurtăturile și întreaga schemă procedurală privitoare, atât la o producție și o dezvoltare sustenabilă, cât și la achiziții, stocuri și distribuție. Toate aceste procese și operațiuni sunt îndreptate spre reducerea impactului asupra mediului, dar prezintă avantaje consistente și în privința altor aspecte, oferă suport în raport cu clienții și asigură soluții în cazuri de urgență. Întregul ansamblu de schimbări oferă soluții care sporesc eficiența, asigură o reducere a costurilor, o bună gestionare a deșeurilor, asigură îndeplinirea deplină a cerințelor impuse de diverși furnizori și asigură pe termen lung o stabilitate sporită în fața directivelor UE axate pe protecția mediului. 

În cele din urmă, certificările ISO 14001 sau serviciile care preiau răspunderea producătorilor nu sunt simple formalități sau proceduri ce asigură doar o reciclare mai eficientă a deșeurilor, ci implică proceduri care îmbunătățesc sustenabilitatea unei afaceri, reduc impactul asupra mediului, sporesc eficiența operațiunilor, o stabilitate îmbunătățită în fața reglementărilor, asigură o gestionare eficientă a resurselor și costuri reduse.  

Sursa foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *