Cât te costă și cum se face închiderea unui punct de lucru?

inchidere punct de lucru

Person Signing in Documentation Paper
inchidere punct de lucru firma

Sursă foto Pexels

Ca antreprenor, o dată ce afacerea ta începe să ia amploare, un pas firesc pe care îl iei în calcul este extinderea. Aici apare necesitatea unui sediu secundar. Pe lângă sediul social, anume locul principal în care se desfășoară activitatea ta, în funcție de activitate și disponibilitate, multe businessuri apelează la deschiderea unor puncte de lucru/sedii secundare în care să își desfășoare activitatea. Ce se întâmplă, totuși, în momentul în care din varii motive alegi să faci închiderea unui punct de lucru? Citește în continuare și află pașii, dar și costurile de închidere a unui punct de lucru la Fabrica de Firme.

Dacă la deschiderea firmei ai fost nevoit să depui acte și să faci mai multe drumuri, află că procedura de închiderea unui punct de lucru este una dintre cele mai simple pe care le poți face în cadrul ONRC (Oficiul Național al Registrului Cormețului), întrucât această mențiune nu implică foarte multe documente pentru a putea fi înregistrată.

  1. Care sunt documentele de care ai nevoie pentru închiderea unui punct de lucru?

Sunt două modalități prin care poți afla ce documente va trebui să pregătești în cazul în care decizi că vrei să închizi sediul secundar al firmei tale. Fie faci o vizită la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) unde vei primi instrucțiuni clare cu privire la documentele necesare, fie te informezi online.

În principiu, vei avea nevoie de următoarele: 

  • Cererea de inregistrare, care este un formular tipizat ce poate fi descărcat de aici 
  • În funcție de numărul de asociați, va fi nevoie de decizia Asociatului Unic sau de Hotararea Adunării Generale a Asociaților 

Notă: 

Hotărârea AGA/decizia asociatului cuprinde: antetul firmei, nr. şi data, semnăturile persoanelor abilitate; în cazul în care actul modificator este un act adiţional în formă autentică, nu se va mai depune şi hotărârea adunării generale în baza căreia acesta a fost încheiat. În preambul se va preciza modul de convocare AGA, precum şi îndeplinirea condiţiilor de validitate a hotărârii, conform dispoziţiilor legale sau statutare. 

Actul modificator poate fi autentificat de notarul public/poate fi atestat de avocat în condiţiile Legii nr. 51/1995, modificată/poate conţine darea de dată certă a notarului public sau a serviciului de asistenţă din cadrul ORC/poate  fi încheiat sub semnătură privată; forma autentică a actului modificator este obligatorie în cazul SNC sau SCS.

Preluare ONRC

  • Constatatorul în original la momentul deschiderii punctului de lucru
  1. Va fi nevoie să faci o scurtă vizită la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru a certifica închiderea punctului de lucru 
  2. Pasul imediat următor este depunerea dosarului cu actele necesare închiderii punctului de lucru la Oficiul Național al Registrului Comerțului

De îndată ce ai toate actele necesare, va fi nevoie să le anexezi într-un dosar cu șină pe care trebuie să îl depui la Registrul comerțului de care aparține firma ta. Poți afla competența ONRC în baza sediului social al companiei. 

  1. În urma depunerii dosarului la ONRC, mențiunea de închidere a punctului de lucru va fi gata în aproximativ 3 zile de la momentul depunerii

Chiar dacă procedura de închidere a unui punct de lucru este simplă și nu necesită foarte multe documente, astăzi antreprenorii au tot mai puțin timp la dispoziție pentru a se putea ocupa de aspectele birocratice ce țin de afacerea lor. În acest sens, Fabrica de Firme vine în ajutorul managerilor și antreprenorilor pentru care timpul înseamnă bani și eficientizează prin intermediul serviciilor oferite pentru întrunirea proceselor birocratice.

Dacă alegi varianta simplificată oferită de Fabrica de Firme, vei avea nevoie de următoarele documente: 

  1. Copii ale actelor de identitate ale asociatului/asociaților
  2. Copie a Certificatului de Înregistrare a Societății
  3. Certificatul constatator (în original) pentru punctul de lucru care urmează să fie închis

De îndată ce ai toate aceste acte, poți alege să stabilești o întâlnire fizică la sediul Fabrica de Firme din București, de pe strada Agricultori nr. 87 sau în cazul în care fizic nu poți ajunge, poți transmite pe adresa de e-mail toate documentele scanate. 

În baza discuțiilor și a termenilor stabiliți, pasul următor este încheierea unui contract de prestări servicii, ce va fi atașat pe email împreună cu factura de avans. După dovada achitării prețului contractului consultanții vor începe demersul furnizării documentele necesare pentru înregistrarea la Registrul Comerțului.

Procedura de tehnoredactare și completare a documentelor va fi întrunită de consultanții Fabrica de Firme care vor completa toate cererile și formularele necesare închiderii punctului de lucru. După pregătirea și depunerea actelor necesare, tot ei se vor ocupa și de ridicarea actelor finale de la ONRC. Costurile de închidere a unui punct de lucru la Fabrica de Firme includ tehnoredactarea, completarea, depunerea și ridicarea documentelor la Registrul Comerțului și sunt în valoare de 250 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *