Exista numeroase motive pentru care catina a devenit in ultima vreme unul dintre cele mai cautate alimente din lumea sanatatii si a bunastarii. Cunoscuta si sub numele de ananas siberian, catina se cultiva in toata Asia Centrala, in nord-vestul Europei si in nordul Himalayei, insa se comercializeaza peste tot, in special sub forma de sirop de catina.
Iata de ce este catina considerata a fi unul dintre cele mai benefice ingrediente pentru sanatate!
Poate intari sistemul imunitar.
Catina este plina de antioxidanti naturali. Contine cantitati mari de acid ascorbic (vitamina C), polifenoli, flavonoide, tocoferoli si alcaloizi. De asemenea, contine steroli, taninuri si numeroase vitamine si minerale. Flavonoidele (quercetina, leucocianidina, izorhamnetina si quassinul) au capacitatea de a stimula sistemul imunitar si de a creste rezistenta organismului la boli.
Sustine sanatatea cardiovasculara.
Flanonoidele prezente in catina pot, de asemenea, sa fie benefice pentru sanatatea cardiovasculara. S-a observat ca acest ingredient, daca este consumat in mod regulat, poate imbunatati tensiunea arteriala si sa scada frecventa cardiaca, nivelul de colesterol, nivelul de trigliceride si hemoglobina glicata (hemoglobina A1c). Mai mult, conform studiilor, catina poate sustine imbunatatirea functiei cardiace.
Ajuta la tratarea diabetului.
Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca persoanele care consuma frecvent catina sau sirop de catina isi imbunatatesc nivelul de glucoza din sange, nivelul de triacilglicerol si nivelul de oxid nitric. Toate acestea sunt benefice pentru persoanele care se confrunta cu diabet, deoarece pot ajuta la prevenirea complicatiilor ulterioare cauzate de stresul oxidativ si de nivelurile crescute de glucoza si lipide din sange.
Are proprietati antibacteriene.
S-a constatat ca acest aliment miraculos are proprietati antibacteriene, fiind eficient in combaterea mai multor bacterii precum Salmonela typhi, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aerus, Shigella dysenteriae si Escherichia coli.
Stimuleaza sanatatea gastrica.
Catina, conform specialistilor, poate ajuta la prevenirea ulcerului gastric. De asemenea, accelereaza regenerarea mucoaselor protectoare din tractul gastrointestinal (din stomac, intestinul gros, tractul urinar si cavitatea bucala).
Ajuta la pierderea in greutate.
Intr-un studiu recent efectuat pe soareci, s-a demonstrat ca acest aliment, daca este consumat in mod regulat, poate suprima cresterea in greutate si acumularea de grasime, imbunatatind in acelasi timp termogeneza (arderea caloriilor).