Specialiștii au analizat modul în care oamenii mănâncă paste făinoase ca parte a unei diete cu un nivel scăzut al indicelui glicemic, măsurând cât de repede se descompun carbohidrații alimentelor în zaharuri și cum acestea pot afecta fluctuația greutății și a compoziției corpului. Concluzia lor a fost că alimentația de acest fel vă poate ajuta să scăpați de kilogramele în plus.
Deoarece pastele și alte alimente bogate în carbohidrați sunt deseori considerate inamici ai multor diete, cercetătorii au dorit să vadă dacă consumul lor provoacă creșterea în greutate în contextul unei alimentații cu un indice glicemic scăzut, care este descrisă ca fiind favorabilă scăderii în greutate. Ei au descoperit că printre cele peste 30 de studii în care participanții au consumat diete cu indice glicemic mic și care includeau paste făinoase, nu numai că nu au câștigat în greutate, dar adesea au pierdut grăsime, deși în medie valorile au fost sub 1 kilogram.