Investigatia RMN (abreviere ce vine de la rezonanta magnetica nucleara) reprezinta o metoda imagistica utilizata in medicina ce utlizeaza campuri magnetice puternice si frecvente radio pentru a obtine imagini ale tesuturilor, organelor si diferitelor regiuni ale organismului.

Rezonanta magnetica nucleara reprezinta un fenomen fizic descris pentru prima data de catre fizicianul Isidor Rabi, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1944 pentru aceasta descoperire. Acest fenomen se observa in momentul in care asupra unei substatne ce se afla intr-un camp magnetic se aplica unde radio.
RMN-ul reprezinta o tehnica foarte precisa si performanta, fiind si nedureroasa, rapida, non-invaziva, nedureroasa si sigura. Acesta se poate folosi pentru a stabili sau a confirma diagnostice, pentru a urmari evolutia bolilor si pentru a evalua eficientia unor tratamente aflate in desfasurare.
Ce presupune aceasta analiza?
Aparatul de RMN are dimensiuni mari si forma cilindrica. In interiorul cilindrului se afla o masa pe care pacientul va fi nevoit sa stea intins pe parcursul examinarii. Aparatul RMN va propaga un camp magnetic si unde radio in jurul corpului pacientului intins pe masa. Acestea au capacitatea de a modifica temporar modul in care atomii de hidrogen din tesuturi sunt aliniati. In momentul in care are loc reorganizarea atomilor si revenirea lor la pozitia initiala, acestia vor emite semnale radio detectabile.
Acele semnale radio vor fi captate de catre computer specializat, computer ce este capabil de a le analiza, iar prin intermediul unei formule matematice le va converti in imagini. Dupa ce datele sunt prelucrate si transformate, monitorul aparatului RMN va afisa imagini 2D sau 3D ale regiunii investigate, in functie de software-ul utilizat.
Pentru ce tipuri de afectiuni se foloseste aparatul RMN?
RMN-ul se utilizeaza mai ales in cazul pacientilor despre care se suspecteaza ca ar suferi de:
Afectiuni cerebrale;
Afectiuni oncologice;
Afectiuni ale coloanei vertebrale;
Afectiuni ale sistemului muscular/scheletic.
Informatii importante de retinut inainte de procedura RMN
In mod normal, veti putea sa va urmati rutina zilnica fara probleme. Totusi, retineti faptul ca ar trebui sa nu consumati alimente cu 3-6 ore inaintea procedurii.
Inainte de a incepe examinarea va trebui sa dati jos toate obiectele metalice pe care le aveti asupra dvs., precum cureaua, bijuteriile, ochelarii de vedere, ceasul sau agrafele.
Desi nu exista contraindicatii daca aveti tatuaje, anumite tatuaje cu pigmenti metalici pot provoca o senzatie locala de caldura.