Ce este si cum poti obtine cu usurinta un certificat medical A5?

certificat medical A5

Certificatul medical A5 este un document tipizat, care se elibereaza in vederea obtinerii autorizatiei de libera practica, pentru medici si asistenti medicali. Depunerea la dosar a acestui document, necesar pentru practicarea legala a meseriei alese este obligatorie.

Printre alte profesii pentru care este necesar un certificat A5 se numara cea de economist, arhitect, avocat, psiholog, asistent social, traducator etc. Acestea se inscriu in categoria de „meserii liberale”, fiind controlate prin legi speciale, diferite de cele pentru Persoanele Fizice Autorizate (PFA), care trebuie, conform legii, sa se inregistreze la registrul comertului.

Care sunt examenele medicale necesare pentru eliberarea unui certificat A5?

Pentru a obtine acest document tipizat, trebuie sa sustineti un examen medical psihiatric si unul medical – boli interne. La finalul acestora, in functie de rezultate, se va incheia un certificat medical A5, adaugandu-se timbrul fiscal. Pe certificatul medical se va specifica daca o persoana este sau nu „apta din punct de vedere psihic si fizic pentru exercitarea profesiei de medic/asistent medical”.

De unde se poate obtine un certificat medical A5?

Fiind un atestat al starii de sanatate a pacientului, in acest document se trece diagnosticul complet – afectiunea principala, bolile asociate, precum si alte afectiuni. Certificatul medical A5 se elibereaza intr-un exemplar, la cerere, de catre medicii din orice unitate publica sau privata, in evidenta careia se afla solicitantul. Astfel, in functie de problema de sanatate a persoanei in cauza, evaluarea medicala se face de catre un medic specialist.

In cazul in care se determina ca persoana care solicita un certificat medical A5 este sanatoasa, pe documentul tipizat se va completa „Clinic sanatos. Apt din punct de vedere fizic si neuro-psihic”.

Daca persoana solicitanta are mai multe diagnostice cu care se afla in evidenta unitatii care face evaluarea medicala, unitatea va emite un singur certificat medical A5. In cazul in care persoana are mai multe diagnostice cu care se afla in evidenta mai multor unitati sanitare, fiecare dintre acestea va elibera cate un certificat A5 pentru afectiunea cu care persoana solicitanta se afla in evidenta.

Certificatul medical este semnat de catre conducatorul unitatii sanitare in care lucreaza medicii specialisti care au facut evaluarea, purtand antetul si stampila rotunda a unitatii sanitare emitente.

Pentru ce categorie de persoane este obligatoriu certificatul medical A5?

Personalul medical cu pregatire superioara de scurta durata, postliceala si medie precum si cei care practica profesiunea in unitati publice sau private, au obligatia de a poseda autorizatia de libera practica medicala, cu avizul Ordinului Asistentilor Medicali din Romania si de a se inscrie in Registrul unic al asistentilor medicali.

Cat timp este valabil acest document?

Valabilitatea unui certificat medical A5 este de 3 luni.

Care sunt actele necesare pentru emiterea unei autorizatii de libera practica medicala?

Aceasta autorizatie este eliberata de catre Ministerul Sanatatii si Familiei prin directiile de sanatate publica. Pentru aceasta ai nevoie de urmatoarele documente:

– Cerere tip;

– Certificat medical tip A5;

– Diploma de absolvire a unei institutii de invatamant de specialitate, acreditata in conditiile de lege;

– Avizul Ordinului Asistentilor Medicali din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *