Lemnul este un material versatil și se poate utiliza în construcții dar și în realizarea pieselor de mobilier. Cheresteaua este realizată prin tăierea lemnului în părți separate, plăci, sferturi, bare și grinzi. Aceasta are o aplicabilitate destul de mare și se poate utiliza cu încredere în foarte multe domenii. Poți folosi cheresteaua în realizarea acoperișurilor, la producerea de piese de mobilier, la producerea gardurilor, foișoarelor de exterior sau a dușumelelor.
Câte tipuri de cherestea există?
Cheresteaua se clasifică în două tipuri, și anume cherestea moale și cherestea tare iar clasificarea se realizează conform standardelor SR EN 14081.

În categoria cherestea moale intră materialul care este provenit de la rășinoase precum: brad, molid sau pin. În categoria cherestea tare se regăsesc esențele dure precum: salcâm, frasin, fag, stejar, ulm, arțar, nuc, cireș, carpen, plop și salcie. Acestea sunt potrivite pentru structurile exterioare dar și pentru construcția de piese de mobilier.
În funcție de modul în care este prelucrată, cheresteaua este împărțită în:
Cherestea tivită aburită lung
Cheresteaua care se regăsește în această categorie este supusă unui proces de prelucrare care conferă margini netede și în acest mod, bucățile de scândură sunt mai ușor de utilizat. Șlefuirea marginilor se realizează sub abur, cu ajutorul unor utilaje speciale. Această etapă se realizează pe parcursul a 8 ore ca rezultatele să fie cele mult dorite. Doar așa materialul lemnos poate avea parte de o finețe ieșită din comun. Ca acest tip de cherestea să poată fi considerat lung este necesar că dimensiunea să fie mai mare de 2000 cm.
Cherestea tivită scurtă
Acest tip de cherestea este supusă aceluiași proces de înlăturare a scoarței și de netezire a marginilor. În această categorie intră materialele netede care au parte de o lungime mai mică de 2000 cm.
Cherestea netivita
Acesta este un material dur, debitat și uscat. Marginile acesteia sunt zgrunțuroase și are urme de scoarță pe două dintre planuri. Acest tip de cherestea este mai mult decât potrivită pentru construcțiile cu aspect rustic sau pentru tâmplării care au o experiență vastă în acest domeniu.
La ce poate fi utilizată cheresteaua?
Cheresteaua se poate utiliza în mai multe domenii. Cheresteaua a cărei lățime și grosime este mai mare de 19 cm este utilizată în construcția de case, în fabricarea scărilor și a ferestrelor.
Cheresteaua la care lățimea nu depășește grosimea dublă se poate folosi la foișoare, băi dar și în producția de mobilier.
Cheresteaua la care lățimea depășește grosimea dublă se pot folosi cu încredere în fabricarea pieselor de mobilier, ferestre, uși dar și pentru diverse lucrări de finisare.
Lucalex îți pune la cherestea de calitate
Dacă îți dorești să investești în cele mai bune materiale în construcțiile tale apelează cu încredere la Lucalex și vei avea parte de o cherestea calitativă și pe care să te poți baza. Cu ajutorul acestui produs vei reuși să îți creezi produsele de care ai nevoie în locuința ta.
Apelează la Lucalex și vei avea parte de produsul mult dorit.