Boala parondotala este, alaturi de cariile dentare, una dintre cele mai raspandite afectiuni stomatologice, care afecteaza sute de milioane de persoane din lumea intreaga. Faptul ca este raspandita nu o face insa mai putin grava, ci dimpotriva. Netratata in mod corespunzator, ea ajunge sa afecteze tot mai serios starea de sanatate a cavitatii bucale si, in final, a intregului organism.
Primele semne ale aparitiei bolii
Pentru reusita deplina a unui tratament de parodontoza, este nevoie in primul rand sa recunosti simptomele acestei afectiuni, altminteri destul de discrete. Primele semne sunt urmatoarele: gingii dureroase, de culoare rosie inchisa sau violet, care in unele cazuri incep sa se retraga ori sangereaza.
Imediat ce observi astfel de manifestari, este recomandat sa mergi la un cabinet stomatologic, spre exemplu www.dentalexcellence.ro. Altfel, boala va evolua pana in momentul in care dintii vor incepe sa se miste, iar atunci eficienta unui tratament pentru parodontoza poate sa scada, iar obtinerea rezultatelor dorite va dura mai mult timp.
Pe langa semnele aparitiei bolii, este bine sa cunosti si factorii care o cauzeaza sau intretin. De exemplu, boli precum diabetul, anemiile sau diferite afectiuni imunodeficitare, cardio-vasculare ori pulmonare, precum si tratamentul medicamentos care le este asociat, pot sa contribuie la aparitia inflamatiilor gingivale.
Alti factori agravanti sunt reprezentati de existenta unor probleme dentare nerezolvate la timp, precum prezenta cariilor sau a unor lucrari dentare incorect realizate. Fumatul sau existenta unor spatii interdentare, unde patrund resturi de mancare greu de curatat, reprezinta alte elemente de risc.
Cum se stabileste cel mai bun tratament pentru parodontoza?
Medicul specialist alege procedurile pe care urmeaza sa le efectueze in functie de stadiul de evolutie al afectiunii.
Atunci cand boala se afla inca la inceput, ea se manifesta prin inflamatia gingiei, fara insa ca radacina dintelui sa fie dezgolita. In acest caz, se incepe cu un tratament de parodontoza care consta pur si simplu in sedinte de igienizare. Pacientii sunt invatati sa efectueze igienizarea corecta acasa, cu o pasta de dinti care ajuta la vindecarea gingiei. Ei invata sa foloseasca dusul bucal, ata dentara sau periile interdentare, iar apoi sunt permanent monitorizati.
Daca inflamatia a patruns si in zona dintre gingie si dinte, este nevoie de un tratament pentru parodontoza care sa indeparteze tesutul osos perimat de sub gingie. Manopera poarta numele de chiuretaj in camp inchis si este efectuata cu ajutorul unui instrument special, urmata de spalarea cu substante antiseptice. Procedura nu este dureroasa, intrucat se efectueaza sub anestezie. De regula, este nevoie ca procedura sa fie repetata la un interval de 2-3 luni, pentru o eficienta deplina.
Exista si cazuri mai grave, in care dintii au inceput deja sa se miste, ceea ce inseamna ca a fost afectat osul care ii sustine. Pe langa procedurile anterioare, sunt folosite si substante de tip antibiotic, care ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor externi, in vederea unei vindecari mai rapide.
Unele medicamente de ultima generatie, printre care cel numit Emdogain, au efecte de-a dreptul miraculoase, ajutand la regenerarea tesuturilor pierdute si la stabilizarea dintilor.
Nu lasa aceasta afectiune sa avanseze, ci apeleaza la un tratament de parodontoza indata ce observi primele simptome ale aparitiei bolii! Astfel, starea de sanatate a intregii cavitati bucale va fi pastrata pe termen lung!