Adesea, cand ne vin in minte adolescenta si varsta adulta tanara, ne gandim la vremuri “mai usoare”. Pentru parinti, este usor sa presupuna ca adolescentii lor sunt lipsiti de griji si ca isi traiesc viata fara a avea niciun stres. Din pacate, acest lucru nu este intotdeauna cazul. Tulburarile de sanatate mintala devin din ce in ce mai frecvente la adolescenti – iar COVID-19 a contribuit la cresterea numarului acestora. De fapt, in primele opt luni ale pandemiei, urgentele de sanatate mintala in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani au crescut cu 31%.
Statisticile arata ca tulburarile de sanatate mintala sunt tot mai frecvente la tineri, mai mult de 1 din 6 tineri (cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani) confuntandu-se cu o boala mintala in fiecare an. Mai jos prezentam cateva dintre cele mai frecvente tulburari de sanatate mintala in randul adolescentilor si adultilor tineri, pentru a te ajuta sa fii cat mai informat si sa iti ajuti mai bine copilul adolescent.
Tulburarile de anxietate
Tulburarile de anxietate sunt cele mai raspandite afectiuni mintale in randul adolescentilor de astazi. Organizatia Mondiala a Sanatatii raporteaza ca 4% dintre copiii de 10-14 ani si 5% dintre cei de 15-19 ani sufera de o tulburare de anxietate.
Tulburarile de anxietate nu implica doar sentimente izolate de anxietate, ci afecteaza viata de zi cu zi. Se caracterizeaza prin frica sau ingrijorare persistenta si excesiva in situatii care nu sunt amenintatoare. La adolescenti, anxietatea se poate manifesta prin urmatoarele simptome:
- sentimente constante de teama;
- neliniste si iritabilitate;
- anticiparea celor mai rele rezultate posibile;
- batai rapide ale inimii si dificultati de respiratie;
- stomac deranjat;
- oboseala;
- insomnie sau tulburari frecvente de somn;
- senzatie de incordare.
Exista diferite tipuri de tulburari de anxietate, asa ca este important ca adolescentul tau sa fie consultat de un specialist in psihiatrie pediatrica pentru a primi un tratament adecvat. Creierul adolescentilor este inca in dezvoltare, asa ca este important sa tratam afectiunile de sanatate mintala de indata ce sunt detectate.
Depresia
Depresia este a doua cea mai frecventa tulburare de sanatate mintala la adolescenti, afectand trei procente dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani la nivel global.
Aceasta este o tulburare care implica perioade recurente, severe, de schimbari negative ale dispozitiei, lipsa de energie si de chef de viata si ganduri sumbre. Adolescentii si adultii tineri care se lupta cu depresia se simt adesea fara speranta, singuri si lipsiti de motivatie. Semnele comune ale depresiei includ:
- modificari ale somnului sau ale apetitului alimentar;
- lipsa de concentrare;
- pierderea energiei si a motivatiei;
- lipsa de interes pentru activitati / prietenii;
- deznadejde;
- dureri fizice;
- ganduri de sinucidere.
Depresia poate afecta, de asemenea, relatiile cu cei dragi si performantele scolare. Este important ca parintii sa actioneze asupra oricaror simptome de depresie si sa-si ajute adolescentul sa consulte un specialist. Lasata netratata, depresia poate persista pana la varsta adulta si/sau poate duce la probleme cu abuzul de alcool sau de droguri si la ganduri de sinucidere.
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD) este foarte frecventa in randul adolescentilor si este de obicei identificata devreme datorita efectelor pe care le are asupra invatarii si comportamentului. Se estimeaza ca aproape 9% dintre copiii cu varste cuprinse intre 4 si 17 ani se confrunta astazi cu ADHD. Acesti copii pot avea dificultati in a acorda atentie, devin usor distrasi si prezinta comportamente hiperactive si/sau impulsive.
Semnele comune ale ADHD la copii si adolescenti includ:
- dificultatea de a se concentra asupra unei sarcini sau de a acorda atentie celorlalti;
- aparitia plictiselii imediat ce se incepe o sarcina;
- probleme la finalizarea temelor scolare;
- dificultate in procesarea rapida a informatiilor;
- probleme in a sta nemiscat pentru o perioada de timp;
- nevoia de a vorbi mult si de a-i intrerupe pe cei din jur.
ADHD afecteaza capacitatea copilului de a invata. Prin urmare, recunoasterea si tratarea acestei tulburari poate fi esentiala pentru viitorul adolescentului tau. In plus, este important ca parintii sa stie ca aproximativ doua treimi dintre copiii cu ADHD se confrunta si cu o alta afectiune. Aceasta poate fi o dizabilitate de invatare, tulburarea de conduita, anxietate sau depresie.
Informatii oferite cu ajutorul celor de la Mindmed.ro