Convertizoare de frecventa – mod de functionare si importanta lor in sisteme

Gama de convertizoare de frecventa este destul de mare si acestea trebuie alese tinand cont de modul de functionare si de cerintele sistemului in care vor fi montate. Sunt folosite mai multe nume de produs pentru a descrie aceste dispozitive care au rolul de a controla viteza motorului. Simularea electronica a undelor sinusoidale este dificila. Inainte de aparitia microprocesoarelor electronice circuitele erau foarte complexe, dar cu performante mici. Dispozitivele de putere au fost extrem de limitate si au sporti provocarile tehnice. Pentru intelegerea pe deplin a functionarii motoarelor este necesar ca fiecare persoana sa se documenteze cu privire la ele.

Convertizoare de frecventa PWM

Tehnologiile mai vechi utilizau SCR sau alte dispozitive de putere pe baza de tiristoare au determinat ca performantele sa fie departe de ceea ce publicul astepta, mult mai slabe in realitate mai ales in motoarele de curent alternativ. Utilizarea unor convertizoare de frecventa PWM cu noile tranzistoare de mare putere a fost introdusa de Toshiba care a dat posibilitatea ca variatoarele de frecventa sa controleze eficient motoarele de curent alternativ cu performante similare.

Condensatoarele au fost utilizate pentru a filtra eficient curentul continuu si tensiunea este impartita in impulsuri de mare frecventa, astfel incat sa alimenteze foarte eficient motorul. Latimea pulsului a fost modificata cu scopul de a modifica tensiunea spre motor. Pulsurile foarte largi sunt cele care ofera tensiuni mari iar cele inguste sunt cele care genereaza tensiunile mici. Regulatoarele oferite de Toshiba si controlate cu ajutorul microprocesorului sunt cele care codifica undele PYM pentru a genera curentul sinusoidal. 

Cu ajutorul acestor convertizoare problemele de comunicare s-au diminuat si a crescut fiabilitatea. Motoarele mici e curent alternativ pot lucra in game largi de viteza si ofera un cuplu foarte lin. Anumite caracteristici detinute de tranzistoarele existente limiteaza performantele in special in cazul motoarelor de putere care sunt mai mari de 75 kW. Dispozitivele care au tranzistoare au fost dificil de conectat sub forma de circuit paralel in scopul de a obtine curenti nominali mari si a fost necesar sa fie utilizat si un dispozitiv nou de putere astfel incat sa se obtina puteri de nivel mare.

Toshiba a lansat primul convertizor in 1988. Progresul acesta pe piata a permis si comutarea eficienta a tranzistoarelor si a determinat posibilitatea de a conecta in paralel dispozitivele pentru a obtine puteri mai mari. Comutarea rapida a permis si controlul mai eficient al curentului si a determinat aplicabilitatea unor convertizoare de frecventa pe o scara mai larga. 

Aceste convertizoare au evoluat in timp pentru a raspunde unui numar extrem de mare de cerinte venite din partea sistemelor in care erau montate, motiv pentru care ele sunt recomandate acum in foarte multe aplicatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *