Crama Zoreşti – Dealu Mare: Buchetul vinului și păstrarea acestuia


Viţa-de-vie este planta fascinată, din familia Vitaceae, o liană plină de rod dulce şi parfumat, care poate ajunge până  la o lungime de 35 de metri. De-a lungul vremurilor, omenirea a descoperit cele mai eficiente metode prin care să transforme rubiniile sau auriile boabe de struguri, în licori minunate, în care se împletesc arome şi texturi unice.

Buchetul vinului

Pasionaţii de vinuri sunt familiarizaţi cu termenul buchetul vinului. Acest termen conţine, de fapt, toată esenţa şi savoarea  unui sortiment de vin, care îngemănează o serie de aspecte. Vinurile oferite de Crama Zoreşti – Dealu Mare sunt renumite pentru aromele  unice regăsite în buchetul fiecărui sortiment.  Buchetul vinului va conţine o împletire fascinantă între arome primare, secundare şi terţe.
Astfel, aromele primare sunt cele de fructe, flori şi ierburi, cele secundare care se formează pe parcursul procesului de îmbuteliere, sunt cele derivate din drojdiile care produc fermentaţia, asemănătoare aromei brânzeturilor, iar aromele terţe, dezvoltate pe durata procesului de îmbătrânire, şi cele mai savuroase, sunt reprezentate de izul plăcut al nucilor prăjite, vaniliei, condimentelor sau tutunului. Tot în  buchetul vinului sunt conţinute tentele dulci sau amărui, dictate de cantitatea de zahăr conţinută, cât şi nivelul de alcool şi taninuri.

Depistarea buchetului prin degustarea corectă

Crama Zoreşti – Dealu Mare produce o gamă variată de vinuri albe la prețuri imbatabile, vinuri rose şi vinuri roşii, toate pregătite pentru a fi degustate şi savurate. Dacă vrei să te bucuri de o experienţă unică, atunci ar trebui să acorzi paharului de vin, atenţia şi onoarea cuvenite. Înainte de a degusta vinul  pentru a-i descoperi buchetul minunat şi unic, este indicat să nu fumezi, la fel cum nu se recomandă degustarea într-o încăpere plină de arome şi parfumuri. Vei face întâi o cercetare vizuală, studiind culoarea şi claritatea. Ulterior, vei înclina uşor paharul, astfel încât suprafaţa de contact cu aerul să fie mai mare. Miroşi profund, după care iei o înghiţitură zdravănă, pe care o laşi să îţi inunde cavitatea orală preţ de câteva secunde. Acesta este momentul în care te vei bucura de o explozie de arome, de la cele primare, până la cele secundare şi terţe, bucurându-te astfel de caracteristicile şi personalitatea vinului preferat. Tot în cadrul degustării, vei constata dulceaţa sau asprimea vinului, gradul de alcool şi temperatura acestuia.

Cum se păstrează sticla de vin desfăcută       

Pentru a-şi păstra buchetul intact, o sticlă de vin desfăcută, impune câteva reguli de păstrare. Vinurile roşii pot fi păstrate la rece, în întuneric, după ce s-a acoperit sticla cu un dop de plută, timp de maxim 5 zile. Pentru vinurile rose şi albe, păstrarea buchetului în cazul unei sticle desfăcute, se va produce dacă va fi depozitat în frigider, dar nu mai mult de 7 zile. Astfel, oricare ar fi sortimentul de vin ales din gama oferită de Crama Zoreşti – Dealu Mare, chiar dacă nu consumaţi întreaga cantitate o dată, acesta poate fi păstrat pentru câteva zile, în condiţii specifice,  astfel încât buchetul vinului să vă răsfeţe  şi la o a doua servire.


© Crama Zoreşti – Dealu Mare

Com. Vernești, Jud. Buzău
www.zoresti.ro; www.vinurizoresti.ro

Urmăriți-ne pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *