Afecțiunile cardiace și cele ale vaselor de sânge formează cea mai periculoasă categorie de boli la nivel global și anume cea a bolilor cardiovasculare.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății [1], bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, ele fiind responsabile pentru aproximativ 17.9 milioane de vieți pierdute anual.
Datorită progresului continuu realizat în domeniul medical, de-a lungul timpului au apărut mai multe metode moderne de diagnostic și tratament pentru a oferi soluții mai bune și mai sigure în lupta cu aceste afecțiuni severe.
Tehnici, metode și opțiuni aflate încă în curs de cercetare
Conform unui studiu publicat în 2018 [2], domeniul cardiovascular a prezentat în ultimele decenii o creștere a numărului de cercetări axate pe tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, în special pe cel al bolii coronariene.
În timp ce unele metode noi de tratament se află încă în stadiul de cercetare, cum ar fi utilizarea celulelor stem pentru a trata leziunile mușchiului cardiac sau nanotehnologia, altele cum ar fi metodele robotizate au fost implementate deja în tratamentul cardiovascular.
Conform studiului menționat mai sus metodele robotizate disponibile în prezent oferă operatorului mai multe avantaje cum ar fi manipularea mai ușoară din punct de vedere ergonomic, nivel ridicat de precizie și timp de operare mai scurt, printre multe altele.
Tehnici moderne disponibile în momentul de față
Pe lângă cele aflate încă în stadiul de cercetare, există însă și alte metode moderne prin care pot fi tratate bolile cardiovasculare, acestea fiind disponibile și în România.
Cunoscute și sub numele de intervenții minim invazive, aceste proceduri pot diagnostica și chiar trata numeroase probleme asociate fie cu ritmul cardiac anormal fie cu îngustarea vaselor de sânge, totul fiind realizat doar printr-o singură incizie milimetrică.
Coronarografia sau angiografia coronariană
Coronarografia este o procedură minim invazivă care folosește tehnologie modernă pentru a diagnostica potențialele îngustări ale vaselor de sânge.
Investigația necesită o incizie la nivelul unei artere specifice, de la încheietura mâinii sau din zona inghinală, prin care se va introduce apoi unul sau mai multe tuburi flexibile (catetere) care vor fi ghidate în cele din urmă până la zona afectată.
Mișcarea cateterului prin vasul sangvin este monitorizat în timp real prin imagini fluoroscopice (raze X), tot acestea fiind folosite și pentru a evidenția întreruperea circulației sangvine cu ajutorul unei substanțe de contrast.
Angioplastia coronariană
Angioplastia coronariană este o procedură prin care este tratată îngustarea vaselor de sânge și întreruperea circulație, fiind folosită de cele mai multe ori odată cu procedura de coronarografie.
Această intervenție se realizează tot printr-un abord venos prin care va fi introdus un cateter ghidat de către medicul cardiolog intervenționist până la nivelul arterei îngustate.
Odată ajuns la vasul afectat medicul va umfla un balon pe cateterul introdus pentru a lărgi artera înapoi în limite normale.
De obicei, în timpul procesului de lărgire se va monta și un stent (cilindru sub formă de plasă metalică) obiectivul acestuia fiind de a menține forma normală a vasului de sânge o perioadă cât mai lungă de timp.
Avantajele procedurilor moderne minim invazive
Datorită numeroaselor avantaje specifice, intervențiile minim invazive au început să înlocuiască operațiile chirurgicale tradiționale, acestea fiind aplicate în mai multe domenii medicale cum ar fi ginecologia, ortopedia, neurologia etc.
Câteva dintre beneficiile oferite atât medicului cât și pacientului includ:
- Nivel ridicat de precizie – fie că este vorba de proceduri robotizate sau de intervenții minim invazive, nivelul de precizie este mult mai mare comparativ cu alte opțiuni datorită tehnologiei de ultimă generație și a instrumentelor special concepute.
- Risc redus de complicații – deoarece procedurile minim invazive cardiovasculare folosesc vasele de sânge pentru a accesa zona afectată, nu sunt lezate astfel porțiuni mari de țesut sănătos, ceea ce înseamnă risc mai mic de sângerare sau de infectare.
- Externare rapidă – datorită beneficiilor de mai sus, majoritatea intervențiilor de acest tip au o perioadă de internare de 24 sau 48 de ore, ceea ce înseamnă o externare mult mai rapidă comparativ cu alte opțiuni și un beneficiu și din punct de vedere financiar.
Datorită cercetărilor continue în acest domeniu și a tehnologiei moderne disponibile în prezent, multe afecțiuni care în trecut puteau fi tratate doar prin chirurgie tradițională pot fi rezolvate astăzi prin proceduri minim invazive care oferă mai multe beneficii pacientului.
Referințe:
- “Cardiovascular Diseases.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1.
- Kandaswamy, Eswar, and Li Zuo. “Recent Advances in Treatment of Coronary Artery Disease: Role of Science and Technology.” International Journal of Molecular Sciences, MDPI, 31 Jan. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5855646/.