Vederea este unul dintre cele mai prețioase simțuri pe care le aveam, iar menținerea sănătății ochilor ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Care sunt factorii de risc pentru apariția sau agravarea problemelor de vedere și când ar trebui să te programezi la un control de specialitate? Află răspunsurile în cele ce urmează.
Când este recomandat să mergi la un consult optometric?
Un optometrist poate descoperi problemele comune de vedere, prescrie tratamente și metode de corectare a miopiei, hipermetropiei, astigmatismului și prezbiopiei sau te poate îndruma către un medic specialist pentru investigații suplimentare.
Unele cabinete de optică oferă acest serviciu în mod gratuit, ceea ce reprezintă încă un motiv în plus pentru a avea grijă de sănătatea ochilor tăi. Programează-te acum la control ochi în Târgoviște, dacă te încadrezi într-una din situațiile de mai jos.
Control la ochi de rutină
Nu aștepta până când vederea începe să îți dea bătăi de cap, ci acționează preventiv! Potrivit CDC (Centers for Disease Control and Prevention), problemele oculare pot fi asimptomatice sau neobservate pentru perioade lungi, iar un control de specialitate este necesar pentru a descoperi precoce aceste afecțiuni.
Tot CDC menționează că tratamentele și metodele de corecție pentru problemele de vedere descoperite în stadii incipiente sunt mult mai eficiente și previn înrăutățirea sau pierderea vederii.
Cât timp a trecut de la ultimul control la ochi? Chiar dacă nu te confrunți cu factori de risc sau simptome oculare, este necesar să îți testezi vederea la fiecare 2-3 ani până la vârsta de 64 de ani și anual după vârsta de 65 de ani.
Factori de risc pentru problemele de vedere
Conform publicației online Optometrists, există numeroși factori care pot cauza apariția unor afecțiuni oculare, precum cataracta, degenerescența maculară, retinopatie diabetică și glaucom:
- vârsta înaintată;
- istoric familial de afecțiuni oculare;
- afecțiuni cardiovasculare;
- obezitate;
- diabet;
- expunerea la soare pe perioade lungi fără a proteja ochii;
- ochi deschiși la culoare – au mai puțină melanină și o protecție naturală scăzută împotriva razelor UV;
- fumat;
- intervenție chirurgicală, răni sau inflamații la nivelul ochiului;
- anumite medicamente, precum corticosteroizii;
- miopie sau hipermetropie severă etc.
Simptome și semne asociate cu problemele de vedere
Programează-te la un consult optometric, dacă ai început să ai dificultăți de a citi și de a scrie, de a vedea la distanță, de a conduce în siguranță sau de a-ți duce la bun sfârșit activitățile zilnice, cauzate de următoarele semne și simptome, care au fost prezentate într-un articol publicat de Mayo Clinic:
- vedere încețoșată de aproape, la depărtare sau la toate distanțele;
- vedere dublă sau distorsionată;
- culorile par șterse sau nu distingi anumite nuanțe;
- pierderea vederii periferice;
- vedere slabă noaptea;
- sensibilitate la lumină.
Cum decurge un consult optometric?
Un control optometric durează, în general, 15 minute, timp în care specialistul îți va pune întrebări, te va examina și îți va oferi sfaturi pentru igiena oculară, purtarea ochelarilor sau lentilelor de contact. Primul pas este reprezentat de discuția liberă despre simptomele pe care le ai și istoricul medical.
Ulterior, optometristul va examina componente externe ale ochiului și va testa acuitatea vizuală: cât de bine distingi literele la distanță și de aproape. Dacă este necesar, poate fi testată vederea cromatică. În cazul în care ai nevoie de corectarea viciilor de refracție, specialistul îți va oferi o prescripție pentru ochelari sau lentile de contact.
Sănătatea ochilor este esențială, iar factorii de risc pentru problemele de vedere sunt numeroși. Controlul optometric regulat te poate ajuta să descoperi precoce afecțiuni oculare sau să previi agravarea acestora. Nu amâna vizita la specialist!