Compresorul de aer este un echipament actionat de un motor electric sau termic, ce urca presiunea aerului de la presiunea atmosferica, pana la o anumita valoare. Aparatul este destinat atat uzului casnic si profesional, cat si industrial. De exemplu, capsatoarele pneumatice sau pistolul de vopsit sunt instrumente ce functioneaza cu ajutorul compresorului de aer. In plus, acesta este util chiar si pentru umflarea rotilor masinilor sau bicicletelor ori a baloanelor. Compresoarele industriale si profesionale sunt folosite in domenii variate, de la industria grea pana la stomatologie.
Energia mecanica produsa fie de un motor electric, fie de unul termic sta la baza functionarii compresorului. Aerul intra in aparat cu o presiune initiala, fiind comprimat pana la presiunea de refulare, iar raportul dintre cele doua valori ale presiunii trebuie sa fie peste 3.
Atunci cand vine vorba de compresoare de aer, piata este caracterizata de diversitate. Din acest motiv, in acest articol iti prezentam cateva sfaturi de care este bine sa tii cont in procesul de selectie.
1. Acorda atentie pompei de aer
Pompa compresorului de aer poate fi cu sau fara ulei, acest detaliu influentand modul de intretinere al aparatului.
- Compresoarele cu pompe cu ulei necesita intretinere periodica. Acest proces se realizeaza cu ajutorul unui rezervor de ulei cu care trebuie sa verifici nivelul lichidului si sa-l inlocuiesti atunci cand este necesar. Aparatele cu pompe pe ulei sunt mai silentioase in comparatie cu cele fara ulei.
- Compresoarele cu pompe fara ulei au un pret mai ridicat, insa nu necesita o intretinere periodica. In plus, nu va trebui sa achizitionezi si sa schimbi uleiul.
2. Alege in functie de dimensiune si portabilitate
Exista aparate de dimensiuni mari, iar daca vrei sa achizitionezi un astfel de model, asigura-te ca ai suficient spatiu in garaj sau debara unde sa-l poti depozita si muta cu usurinta. Compresoarele dedicate proiectelor casnice sunt, de regula, mici, pe cand cele pentru uz profesional si industrial sunt mai voluminoase si mai grele. De asemenea, aparatele cu ulei cantaresc mai mult decat cele fara ulei. Majoritatea dispozitivelor, indiferent de dimensiuni, sunt prevazute cu roti ajutatoare si un maner pentru transport.
3. Verifica debitul si presiunea compresorului
Debitul de aer si nivelul de presiune livrat de aparat determina capacitatea acestuia de a functiona impreuna cu alte aparate pneumatice. De exemplu, un compresor cu un debit de sub 150 l/min si o presiune de mai putin de 6 bari este considerat un dispozitiv de presiune scazuta. Modelele cu un debit intre 150 si 300 l/min si o presiune intre 6 si 12 bari sunt considerate compresoare de presiune medie si functioneaza cu majoritatea uneltelor pneumatice de mana. Daca trebuie sa folosesti scule pneumatice in operatiuni grele, va trebui sa optezi pentru un compresor puternic.
Speram ca aceste sfaturi iti sunt de ajutor si ca indiferent de pret, compresorul de aer ales va fi cel potrivit nevoilor tale.