Cum iti alegi aparatul de aer conditionat

Odata cu apropierea verii, multi romani iau in calcul achizitia unui aparat de aer conditionat. Totusi, inainte sa cumparati aparatul ar trebui sa tineti cont de cativa factori: suprafata camerei pe care vreti sa o raciti, consumul de energie si zgomotul pe care aparatul il produce.

Cel mai important factor este suprafata camerei 

Suprafata camerei determina capacitatea aparatului de aer conditionat de care aveti nevoie. O camera cu suprafata mai mare va avea nevoie de un aparat mai puternic.

BTU (British thermal unit) este unitatea de masura care reprezinta puterea de racire a unui aparat de aer conditionat. In general, pentru a decide puterea aparatului de care aveti nevoie, puteti folosi schema urmatoare:

  • Pentru o incapere cu suprafata cuprinsa intre 10 şi 25 mp este nevoie de un aparat cu capacitatea de 9.000 btu;
  • Pentru suprafata cuprinsa intre 15 – 35 mp este nevoie de un aparat un aparat cu capacitatea de 12.000 btu;
  • Pentru 30 – 50 mp este nevoie de un aparat cu capacitatea de 18.000 btu;
  • Pentru un spatiu intre 40 – 70 mp este nevoie de un aparat cu capacitatea de 24.000 btu.

Pentru dormitor este potrivit un aparat cu o putere de 9000 de BTU. El va asigura o racire adecvata a camerei si este suficient de silentios pentr a-l tine pornit inclusiv noaptea. Livingul, fiind de obicei cea mai mare camera din casa, are nevoie de un aparat de aer conditionat mai puternic (12.000 – 18.000 BTU).

Un singur aparat nu va raci toata casa 

Unii oameni aleg sa cumpere un singur aparat de aer conditionat cu care sa raceasca toata casa, de obicei montat in living sau in hol. Aceasta solutie nu este eficienta pentru ca veti avea nevoie de un aparat mult mai puternic, deci care va consuma mult mai mult curent electric. Mai mult, aerul rece nu va fi distribuit uniform in interiorul locuintei si poate afecta starea de sanatate a celor care folosesc camera respectiva.

Va puteti da seama de consumul de curent electric al unui aparat de aer conditionat dupa clasa energetica din care face parte. Cele din clasa A+++ folosesc cel mai putin curent electric, dar si pretul este mai ridicat. Ramane la latitudinea voastra sa alegeti produsul cu cel mai bun raport pret/consum de energie.

Unele aparate de aer conditionat sunt mai silentioase ca altele – din nou, cu cat pretul e mai ridicat, cu atat aparatul va fi mai putin zgomotos. In general al trebui sa alegi un aparat care face zgomot cuprins intre valorile de 60-65 dB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *