De cate ori pe an trebuie sa faci un control dentar?

Atunci cand vine vorba de periajul dentar, cei mai multi pacienti il efectueaza fie pe fuga, inainte de a iesi din casa dimineata sau seara inainte de somn, fie incorect (din punct de vedere al miscarilor facute cu periuta). Periajul dentar superficial abia daca reuseste sa curete suprafata dentara, iar daca aceste nu este efectuat corect, rezultatul final este aproape nul. Sa nu mai aducem in discutie faptul ca, uneori si apa de gura sau ata dentara este… inexistenta din rutina de ingrijire a multor persoane (cu toate ca si acesti pasi sunt la fel de indispensabili ca si periajul in sine)! Cu putina ambitie, perseverenta si atentie, putem preveni multe dintre problemele dentare, daca alegem sa invatam sa ne periem corect dintii si sa vizitam regulat un cabinet stomatologic. Rutina de ingrijire trebuie efectuata riguros, astfel incat sa aiba rezultate vizibile.

De ce este important controlul dintilor

Cu toate ca un control dentar este recomandat sa fie efectuat (de preferinta) odata la 6 luni, foarte multe probleme dentare ar putea fi usor evitate (sau cel putin intarziate), daca pacientii ar efectua periajul dentar corect, dar si daca ar folosi apa de gura si ata dentara. Din pacate, majoritatea inca nu stiu cat de important este sa ne periem corect dintii – unii procedeaza asa din ignoranta, iar altii din necunostinta de cauza. Asadar, instruirea pacientului pentru efectuarea unui periaj corect si eficient se face de catre asistenta medicala de profilaxie sau de catre medic, in orice cabinet stomatologic in sectorul 2 Bucuresti (si nu numai), de obicei pe un model pe care sunt reproduse directiile de deplasare ale periutei de dinti. Pacientul va continua apoi sa efectueze aceste miscari si in fata oglinzii cu o perie umezita, fiind corectat, la nevoie, de catre medicul stomatolog. De ce este recomandat sa trecem pragul cabinetului stomatologic, macar de doua ori pe an? Deoarece periajul dentar, chiar daca este efectuat corect, nu impiedica la nesfarsit depunerea in timp a tartrului. Una dintre ideile fundamentale si universal valabila ale medicinei spune ca este mult mai usor sa previi decat sa tratezi.

Vizitele dese la dentist previn problemele grave ale danturii

De aceea vizita stomatologica este indispensabila, caci daca medicul observa carii noi sau tartru, in aceasta situatie ele sunt in stadii incipiente, implicit usor de rezolvat, fara durere. De exemplu, o carie incipienta se poate rezolva usor printr-o plomba usor de aplicat, pe cand o carie profunda, dureroasa, cu distructie dentara mare, necesita de obicei si extirparea nervului, obturatie de canal si plomba sau de multe ori imbracarea dintelui cu coroana metalo-ceramica. Daca in primul caz este suficienta o singura sedinta pentru a rezolva problema, in cel de-al doilea caz necesita mai multe prezentari a pacientului la medicul dentist si de asemenea costurile tratamentului sunt mai mari in al doilea caz. Avand in vedere faptul ca stim aceste lucruri si cunoastem avantajele controlului stomatologic, nu avem scuze sa nu apelam la astfel de servicii medicale. Teama de medicina in general si de medicul stomatolog in special, face insa acest principiu foarte greu de aplicat in medicina de zi cu zi, cu toate ca aceasta este nejustificata – am specificat deja ca, in faze incipiente, procedurile sunt nedureroase. De asemenea, este recomandat sa treceti pragul medicului stomatolog si pentru un simplu control de rutine, chiar daca nu va doare nimic. Online avem posibilitatea sa comparam o multime de preturi dentist, astfel incat sa alegem optiunea potrivita pentru noi. In orice situatie insa, investitia in propria igiena orala este o investitie care isi merita toti banii. Un control stomatologic efectuat la fiecare 6 luni, ne scuteste atat de dureri nedorite, cat si de un tratament stomatologic lung si complicat. In plus, medicul stomatolog mereu va va recomanda produse profesionale de igiena dentara, astfel incat sa aveti rezultate profesionale si acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *