Evolutia petardelor, de la bambusul care explodeaza la flash powder

Atunci cand aud cuvantul „petarde„, cei mai multi oameni se gandesc la Revelion sau la manifestarile huliganice ale suporterilor de pe stadion. Cu toate acestea, petardele au o istorie foarte indelungata si interesanta. Iata in continuare patru lucruri pe care cu siguranta nu le stiai despre aceste articole pirotehnice:

1. Au fost inventate de chinezi, dupa ce au descoperit din greseala bambusul care „explodeaza”

Acum mai bine de 2.000 de ani, un chinez care cauta combustibil pentru foc a facut, din greseala, o descoperire foarte interesanta. Mai exact, a aflat ca tulpinile de bambus verde, pline de seva si aer, explodeaza in clipa in care sunt puse pe foc. De atunci, bambusul exploziv a devenit nelipsit de la ceremoniile de Anul Nou chinezesc, fiind utilizat pentru a alunga monstrii si spiritele rele. Primele petarde „moderne” contineau un praf pe baza de sulf, care ulterior a fost inlocuit cu praful de pusca.

2. Au fost imbunatatite de americani, care le-au adaugat culoare

Desi au fost inventate de chinezi, petardele au fost desavarsite de americani. Acestia le-au adaugat culoare, completand efectul sonor cu unul vizual pe masura. In urma cu mai bine de 100 de ani, un inginer din Seattle a avut ideea de a inlocui praful de pusca si de a utiliza, in schimb, pudra inflamabila (flash powder), pe baza de aluminiu. Acest ingredient nou a adaugat petardelor si un efect luminos, pe langa zgomotul specific, facandu-le cu atat mai spectaculoase.

3. Intrucat toate au aceeasi compozitie, ambalajul este cel care face diferenta

Tinand cont ca toate petardele arata similar, iar preturile sunt cam aceleasi indiferent de producatori, diferenta intre branduri se face in functie de ambalaj. Firmele producatoare trebuie sa fie din ce in ce mai creative si sa creeze ambalaje care mai de care mai colorate. Petardele chinezesti au desene cu dragoni, tigri, luptatori sau creaturi mitologice, in timp ce produsele americane ii au pe ambalaj pe Robinson Crusoe, Tarzan, cowboy, amerindieni sau sportivi legendari.

4. Desi sunt asociate cu Ziua Independentei SUA, nu au fost utilizate inca de la inceputul acestei sarbatori

In Romania, petardele se confunda cu Anul Nou si suporterii echipelor de fotbal, insa la nivel international acestea sunt asociate cu festivalurile din sud-estul Asiei, dar mai ales cu 4 iulie, Ziua Independentei SUA. Totusi, aceste mici articole pirotehnice nu au fost folosite chiar din 1776, pentru ca nu fusesera inca importate din China. Prima oara cand au fost folosite a fost pe 4 iulie 1787, la cea de-a 11-a sarbatoare a independentei Statelor Unite ale Americii.

Daca si tu vrei sa detonezi petarde, trebuie sa tii cont de doua aspecte esentiale. In primul rand, sa le achizitionezi exclusiv de la un magazin autorizat, cum este Ekopiro, pentru ca doar asa ai garantia ca produsele pe care le cumperi sunt sigure, functionale si nu se vor detona accidental. In al doilea rand, trebuie sa le detonezi numai in aer liber, departe de oameni si animale de companie, materiale inflamabile sau vegetatie uscata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *