File din istorie: De la primul fiset metalic pana la modelele din prezent

fiset metalic

Orice organizatie mare din istorie a avut nevoie de o arhiva a corespondentelor. De la vechii negustori romani, care aveau sclavi ce le faceau copii dupa scrisori, pana la aristocratia Evului Mediu, aceasta nevoie de a avea documente in dublu exemplar a existat dintoteauna.

De exemplu, pentru o perioada buna de timp, scrisorile ce trebuiau duplicate erau intai umezite, apoi asezate intre paginile unei carti si presate cu ajutorul unei menghine, pentru a obtine o copie.

Revolutionarea acestei metode a venit odata cu inventia foilor indigo si a masinilor de scris. Dintr-odata, orice document putea fi tiparit direct in triplu exemplar, iar din ce in ce mai multe firme au decis sa isi pastreze arhivele.

Urmatoarea problema ramanea, insa, dezvoltarea unei metode usoare de arhivare, alaturi de o metoda si mai simpla de a extrage un document dintr-o mare arhiva. Astfel, daca in cazul scrisorilor „umezite”, fisierele si documentele puteau fi tinute in ordine cronologica, odata cu aparitia indigo-ului, a trebuit inventata o noua metoda de arhivare. Astfel, a luat nastere planificarea documentelor in functie de subiect. Insa unde puteau fi ele arhivate?

Printre posibilitati se numarau cufere sau sertare, insa retragerea unui document insemna mult „frunzarit” printre zeci de foi, iar unele scrisori relevante puteau fi cu usurinta ratacite. Solutia salvatoare? Inventia sistemului vertical de arhivare, intr-o forma asemanatoare cu cea pe care o cunoastem si azi. Astfel, aceste „clasoare” puteau avea pe margine un mic indice, care ajuta utilizatorul sa gaseasca mai rapid documentele de care avea nevoie.

La sfarsitul secolului al XIX-lea au inceput sa apara diverse tipuri de dulapuri si fisete metalice, pentru a veni in intampinarea nevoilor comerciantilor.

Astfel, fisetele acelor vremuri aveau separatoare alfabetice, primul model de acest tip aparand in 1868. La finele secolului, deja majoritatea acestor solutii pentru depozitare se bazau pe sistemul de organizare de tip fiset metalic. Prima reclama la un fiset metalic a aparut in 1886.

De asemenea, primele sisteme modulare au aparut in aceeasi epoca, utilizatorii avand posibilitatea de a-si achizitiona mai multe fisete metalice, pe care le puteau asambla, rearanja si mari dupa placul lor.

Una din transformarile majore care au dus mai departe industria sistemelor de arhivare si depozitare a fost aparitia unui tip de fiset metalic lateral. Acesta beneficia de avantajul latimii, fiind de regula compus din mai multe sertare, ce putea tine cu usurinta diverse dosare sau documente importante. Un alt tip de fiset metalic era cel vertical, care putea strange de regula un singur rand de fise, beneficiind insa de avantajul adancimii (in jur de 50 de cm). Pana la acea vreme, scrisorile si arhivele erau pliate si pastrate in diverse dulapioare sau sertare, care trebuiau deschise pe rand pentru a cauta documentele respective. Un fiset metalic rezolva aceasta problema, deoarece ii oferea utilizatorului posibilitatea de a accesa in cel mai rapid mod documentele de care avea nevoie.

Astfel, chiar daca aceasta istorie nu este tumultoasa, ea este fascinanta, iar sistemele de depozitare prezente astazi sunt foarte asemanatoare cu acel prim fiset metalic, care a ajutat de-a lungul anilor atatea companii, afaceri si organizatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *