Jocuri din copilarie

Cati dintre noi isi mai reamintesc jocurile copilariei? Atatea jocuri care s-au pierdut in timp? De multe ori cand trec pe strada si vad cate un copil jucand „sotron” parca ma incearca un sentiment de melancolie fata de copilaria pe care am avut-o si fata de ceea ce exista in prezent.

In zilele noastre se pune mare accent pe tehnologie. Copiiilor li se dau sa priveasca desene animate pe laptop sau tableta, li se pun cantecele pentru copii, lucruri care sunt benefice intr-o oarecare masura. Insa copiii nu ar trebui sa se invete de la varste inca foarte mici sa stea cu tableta in mana, riscand astfel sa isi strice si vederea.

Copiii au nevoie de activitati in aer liber, au nevoie de jocuri si jucarii care s aii formeze, au nevoie sa se joace sis a experimenteze, astfel incat sa isi aduca aminte de copilarie cu mare drag. „Tara, tara vrem ostasi”, „lapte gros”, „9 pietre”, „tarile”, „ratele si vanatorii”, sunt doar cateva din numeroasele jocuri cu care generatiile trecute au crescut si nu stiu daca micutii noastrii cunosc macar jumatate din cele enumerate mai sus. Vad cu bucurie ca cel putin „de-a v-ati ascunselea” inca isi mai face loc printre jocurile pe care le practica cei mici.

In acelasi context putem vorbi si despre jucariile la care au acces copiii in ziua de azi. Este adevarat ca in timp si jucariile au evoluat si exista mult mai multe decat existau acum un deceniu. Am crescut cu jucarii ieftine, deoarece atunci nu se punea foarte mare prêt pe valoarea unui lucru cat se punea prêt pe activitatile in care se puteau folosi. Ceea ce observ si ma bucura intr-o mare masura este ca unele dintre jucariile copilariei inca exista si sunt folosite de foarte multi copii, si mai exact jucariile lego. Toti le-am avut si inca le vad in fiecare casa in care exista copiii, iar acest lucruma bucura nespus. Desigur ca nu mai sunt ca acum ceva timp insa acestea sunt perfecte pentru cei mici. Exista jucarii lego duplo, care dupa parerea mea, ar trebui sa fie nelipsite din casa oricarui copil. Acestea fac parte din jucariile benefice pe diverse planuri in educatia unui copil. Acestea le stimuleaza imaginatia, le creste puterea de concentrare si pot invata tot felul de lucruri noi doar prin construirea cu ajutorul pieselor. Copiii trebuie sa invete, dar sa se si distreze in acelasi timp, si nu este nimic mai potrivit in acest sens decat folosirea jucariilor in acest sens.

Jocurile si jucariile se pierd in timp, unele evolueaza, altele sunt uitate sau modificate, insa mereu vor exista diverse modalitai de a le umple celor mici timpul liber. Daca anumite jocuri nu se mai practica astazi, noi, parintii putem oricand sa introducem vechile jocuri in obiceiurile celor mici pentru a se bucura si ei de ele asa cum o faceam noi atunci cand eram copiii. In felul acesta, nu vom mai ramane nici in pana de idei cand cei mici vor dori sa faca ceva nou, deoarece cu totii stim cat de repede se pot plictisi de un joc sau de o jucarie, pe care au incercat-o poate pentru o singura data.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *