PC-ul, telefonul și laptopul nu sunt invulnerabile și pentru a ne asigura că nu pierdem informațiile prețioase cum ar fi pozele cu familia sau documentele importante, trebuie să facem backup-uri constante.
Back-up se referă la a copia acele fișiere în alt spațiu de stocare ca în caz că unul este compromis să mai existe o copie undeva. În continuare vom vedea care sunt cele mai întâlnite soluții de back-up și cum poți să faci și tu fișierelor tale o copie de rezervă.
Google Docs, Dropbox și alte site-uri de genul
Există multe site-uri care se angajază să-ți țină documentele stocate undeva în online pentru a le accesa oricând dorești. Partea bună este rapiditatea cu care le accesezi, dar și disponibilitatea lor oriunde există internet. Cu toate astea, partea proastă este că sunt online și pot dispărea și de acolo, iar dacă sunt informații foarte importante hackeri pot găsi o cale de acces către ele.
Memoria flash sau stick-ul USB
Stick-ul USB este una dintre cele mai întâlnite soluții de back-up mai ales în ultimul timp când capacitatea de stocare ale acestora a devenit mult mai mare. Este sigură, ușor de transportat și îți oferă doar ție accesul
CD-urile și DVD-urile
Acestea nu mai sunt variante viabile de back-ul deoarece se degradează în timp și te poți trezi fără documente.
Un Hard Disk Extern
Printre cele mai bune metode de stocare mai ales în ceea ce privește capacitatea, un HDD extern este tot ce ai nevoie pentru a înmagazina undeva, offline, informații de mii de GB. Personal folosesc 2 HDD-uri de 1TB pentru back-up deoarece nu am chiar așa de multe informații de salvat, dar există fotografi care folosesc HDD-ri și de 8TB pentru a stoca informațiile. Iar ca să vă faceți o idee, pe un HDD de 8TB ar intra vreo 200.000 de melodii, adică vreo 17.000 ore de muzică, adică vreo 2 ani de muzică fără oprire. Ce vremuri trăim!