Protectia muncii – obligatorie pentru identificarea riscurilor si indepartarea acestora

Fiecare angajator si angajat trebuie sa tina cont de masurile de protectia muncii pentru a nu aparea evenimente nedorite la locul de munca. Pentru acest lucru este nevoie de un plan bine documentat pentru limitarea riscurilor care pot pune in pericol sanatatea muncitorilor.

Tot personalul trebuie sa fie bine instruit cu privire la respectarea normelor prevazute de lege pentru ca activitatile de la locul de munca sa se desfasoare in conditii optime. Serviciile de prevenire si au caracter tehnic de informare si instruire in domeniul securitatii in munca. 

Angajatorii sunt datori sa asigure lucratorilor sai cel mai sigur mediu de munca posibil. Se urmareste implementarea masurilor de protectie a muncii intocmindu-se un plan de preventie, tinandu-se cont de natura activitatilor desfasurate in campul muncii. 

Acestia trebuie sa protejeze sanatatea lucratorilor si sa-i instruiasca corect cu privire la folosirea echipamentelor de munca sau a substantelor chimice. In ceea ce privesc masurile de preventie trebuie sa se asigure imbunatatirea nivelului securitatii in munca si sa se faca o evaluare corecta a situatiilor noi aparute.  

Acolo unde exista un nivel ridicat de risc pe postul de lucru, trebuie sa se tina cont de gravitatea si frecventa consecintei actiunii factorului de risc asupra organismului uman.

Cu alte cuvinte, trebuie sa se faca diferenta dintre risc si pericol. Prin urmare, pericolul se refera la orice factor care poate duce la  imbolnavirea angajatilor iar riscul desemneaza probabilitatea de aparitie si imbolnavirii, ca urmare a expunerii la pericol. 

Orice persoana trebuie sa prezinte la angajare fisa de aptitudini iar eliberarea acesteia face parte din responsabilitatea unei clinici de specialitate. Aceasta arata daca viitorul angajat are toate capacitatile necesare pentru a desfasura munca respective. Colaboreaza cu o organizatie de protectie a muncii si tine cont de toate indrumarile facute.

Respectarea normelor de protectie a muncii este obligatorie. Unele norme se aplica tuturor angajatilor si angajatorilor, dar exista si norme specifice.Acestea sunt revizuite in mod periodic pentru a se stabili daca mai au rezonanta in realitate sau trebuie schimbate. 

Important este ca sa respecti cu precizie normele de sanatate in munca, pentru a-ti desfasura activitatea zilnica in deplina securitate. Ce poate fi mai bine decat sa stii ca nu esti pus in nici un fel de pericol la lucru si ca munca ta ajuta la dezvoltarea armonioasa a companiei in care lucrezi ?

Fii mereu la curent cu noutatile aparute si citeste cu atentie informatiile existente pe site-ul online www.protectia-muncii.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *