Sindromul de canal Guyon – boala care da amorteala in degete si scade forta in mana

Sindromul de canal Guyon este o boala cauzata de compresiunea nervului ulnar (cubital) in canalul Guyon, canal care este traversat de nervul ulnar in zona incheieturii mainii. Aceasta problema este similara cu sindromul de tunel carpian, dar implica un nerv complet diferit. Uneori, ambele conditii pot provoca o problema in aceeasi mana.

​Unde este situat nervul ulnar si care este rolul sau?

Nervul ulnar incepe de fapt in partea laterala a gatului, unde radacinile nervoase individuale ies din coloana vertebrala prin mici deschideri intre vertebre. Radacinile nervoase se unesc apoi pentru a forma trei nervi principali care se deplaseaza pe brat pana la mana, unul dintre acestia fiind nervul ulnar.

Dupa ce paraseste partea laterala a gatului, nervul ulnar trece prin axila si coboara prin brat pana la mana si la degete. Pe masura ce traverseaza incheietura mainii, nervul ulnar si artera ulnara trec prin tunelul cunoscut sub numele de canalul Guyon. Acest tunel este format din doua oase (pisiformul si hamatul) si ligamentul care le leaga. Dupa ce trece prin canal, nervul ulnar se ramifica pentru a furniza senzatii degetului mic si jumatatii degetului inelar. Ramificatiile acestui nerv furnizeaza, de asemenea, senzatii muschilor mici din palma si muschiului care trage degetul mare spre palma.

Osul hamat formeaza o parte a canalului Guyon. Acest os are un pinten mic in forma de carlig care iese in afara pentru a oferi un atasament pentru mai multe ligamente ale incheieturii mainii. Cunoscut sub numele de carligul osului hamat, acest os mic se poate rupe si se poate lipi de nervul ulnar din canalul lui Guyon.

​Din ce cauza poate aparea sindromul de canal Guyon?

Sindromul de canal Guyon are mai multe cauze. Utilizarea excesiva a incheieturii mainii, insa, este principalul motiv pentru care apar simptomele specifice bolii. De asemenea, presiunea constanta asupra palmei poate produce simptome. De aceea, acest sindrom este destul de frecvent in randul biciclistilor si sportivilor care ridica greutati, din cauza presiunii ce apare in timpul prinderii ghidonului / halterelor.

Practic, presiunea sau iritarea nervului ulnar provoaca simptome ale sindromului de canal Guyon. O leziune traumatica a incheieturii mainii poate provoca umflaturi si o presiune suplimentara asupra nervului cubital din canal. Artrita la nivelul oaselor si articulatiilor incheieturii mainii poate si ea sa irite si sa comprime nervul ulnar.

​Care sunt simptomele sindromului de canal Guyon?

Simptomele incep de obicei cu senzatia de intepaturi in degetul inelar si in degetul mic, acestea fiind mai sesizabile dimineata devreme, imediat dupa trezire. Intepaturile insa pot evolua catre o durere arzatoare la incheietura mainii si la mana, urmata de o senzatie de amorteala in inelar si in degetul mic. Cand muschii controlati de nervul ulnar sunt slabiti, forta din mana respectiva scade. Slabiciunea poate afecta atat muschii mici din palma mainii, cat si muschiul ce trage degetul mare in palma, facand dificila intinderea degetelor si ciupirea cu degetul mare.

Un video despre semnele de afectare a nervului ulnar, poti vedea aici.

Acest sindrom este mai putin frecvent decat sindromul tunelului carpian (STC). Totusi, ambele afectiuni pot aparea in acelasi timp. De retinut, insa, ca amorteala cauzata de aceste doua sindroame afecteaza mana in locatii diferite. Cand nervul median este comprimat in STC, durerea si amorteala se raspandesc in degetul mare, degetul aratator, degetul mijlociu si in jumatate din degetul inelar. Compresia nervului ulnar in sindromul canalului Guyon provoaca, de obicei, amorteala la nivelul degetului mic si in cealalata jumatate a degetului inelar.

Mai multe detalii despre sindromul de canal Guyon poti citi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *