Jocurile de artificii sunt unele dintre cele mai indragite spectacole in aer liber, iar acest lucru se datoreaza exploziilor de culoare care iau diferite forme. Istoria lor a luat nastere in China, in anul 200 i.e.n., in timpul Dinastiei lui Han. Acestea au devenit extrem de populare in secolul XIX in Statele Unite ale Americii, fiind folosite inca din 1777 pentru celebrarea Zilei Independentei de pe 4 iulie.
Stiai ca spectacolele pirotehnice dedicate acestei zile sunt monitorizate de FBI, Administratia Federala a Aviatiei, Serviciile secrete, pompieri si politie?
Fara indoiala, majoritatea dintre noi suntem incantati sa asistam la spectacolele superbe oferite de jocul de artificii. Cu toate acestea, cunoastem foarte putine despre acestea. Afla cele mai interesante lucruri despre artificii, iar data viitoare te asiguram ca vei privi cu alti ochi un show pirotehnic.
1. Walt Disney Company este cel mai mare consumator de artificii din lume. Ceea ce este interesant, insa, este ca la Disneyland, aceste materiale pirotehnice nu folosesc praf de pusca, ci aer comprimat.
2. Fiecare culoare in parte are propria reteta; acestea sunt compuse din diferite elemente metalice. Atunci cand un element arde, electronii sai sunt stimulati si elibereaza energia sub forma de lumina. Diferite substante chimice ard la diferite lungimi de unda de lumina. Strontiul si litiul sunt folosite pentru producerea artificiilor rosii, cuprul produce albastru, arderea titaniului si magneziului conduc la argintiu si alb, calciul produce oranj, sodiul produce galben si bariul verde. Prin combinarea clorinei cu bariu sau cupru se creeaza verdele neon si, respectiv, turquoise. Aparent, artificiile albastre sunt cel mai greu de obtinut. Pentru obtinerea lor trebuie folosit cupru, dar daca temperatura artificiilor este prea mare, albastrul isi pierde din intensitate. De cele mai multe ori, artificiile formate din aceste substante chimice sunt propulsate in aer cu ajutorul unei cochilii aeriene.
3. Artificiile nu sunt pentru toata lumea. Cainii scancesc la auzul lor, pisicile se ascund sub pat, iar pasarile se sperie atat de tare incat se dezorienteaza si isi pierd directia in timpul zborului. Chiar si unii oameni se tem de artificii si de zgomotele produse de acestea. In termeni medicali, frica de artificii se numeste kovtapyroergasoiphobia, dar pyrotechnophobia este un termen mult mai usor de retinut si utilizat.
4. Artificiile nu pot fi reciclate din cauza substantelor din care sunt produse. De aceea, inainte de a le arunca la gunoi este recomandat sa le bagam in apa. Orice carton este probabil prea murdar pentru a avea vreo valoare pentru reciclatori, desi este intotdeauna o idee buna sa consulti departamentul de deseuri al orasului sau al municipalitatii. Daca incerci sa arunci artificii nefolosite, este o idee buna sa iei legatura cu cineva avizat, deoarece majoritatea au proceduri speciale de eliminare a explozivilor.