Numarul tot mai mare de oameni, vremea din ce in ce mai capricioasa si consumul care creste simtitor de la an la an, a dus la vanzari din ce in ce mai mari de tractoare, utilaje agricole si piese pentru tractor si pentru aceste utilaje. Foarte multi agricultori vad oportunitati mari in viitorul apropiat atunci cand vine vorba despre productia de alimente, iar acest lucru este vizibil in vanzarea de tractoare de pe piata din Romania. Anul 2020 a cunoscut deja o crestere substantiala a vanzarilor si se preconizeaza ca in fiecare an, vanzarile vor creste cu cel putin 100 de unitati. Momentan, piata este de aproximativ 2600-2700 de tractoare noi vandute in fiecare an.
Care a fost evolutia vanzarilor in ultimii ani?
In principiu, vanzarile de tractoare au inceput sa creasca odata cu intrarea in Uniunea Europeana si posibilitatea de accesare a bugetelor europene. Tot in acea perioada au aparut si tractoarele IRUM, alaturi de alte utilaje agricole produse de compania din Reghin.
In 2010, vanzarile ajungeau la 1260 de tractoare pe an, in 20111-2014 au atins aproximativ 1800 de unitati anual iar ulterior au ajuns la 2000, 2300, 2400, 2500 si intr-un final, in 2019, la 2700. Anul acesta, in conditiile in care pandemia a schimbat putin prioritatile romanilor, se asteapta vanzari mai mari.
Care sunt cele mai populare tractoare si cat costa?
Cele mai populare tractoare sunt cele cu puteri destul de mici, de pana in 90 CP. Acestea costa aproximativ 30 000 de euro si sunt foarte utile in fermele de mici dimensiuni.
Desi exista cateva tractoare pe piata locala, acestea nu sunt tocmai cele mai populare, fiind mult mai atractive cele produse de Case, New Hollan, Fendt, John Deere sau alti producatori de renume mondial.
Totusi, in viitorul apropiat se doreste implementarea unui program rabla pentru tractoare si utilaje agricole, care ar revigora destul de puternic piata romaneasca.
Vrei sa iti cumperi un tractor? Ce trebuie sa ai in vedere?
Daca vrei un tractor, tine cont de terenul pe care il ai de ingrijit si alege o varianta suficient de puternica. De asemenea, analizeaza putin brandurile care produc astfel de utilaje si tine cont de cat de scumpe sunt piesele sau cat sunt de greu de inlocuit.