5 lucruri pe care să le faci la pensie

Mult așteptata perioadă de relaxare de la pensie poate crea un pic de panică persoanelor active. Dacă și tu te numeri printre cei cu multă energie, chiar și la vârsta a treia, află că există multe oportunități să-ți umpli timpul după ce nu mai mergi la job. Înainte de a afla ce activități pot fi parte a stilului tău de viață, după ieșirea la pensie, vezi ce te face fericit. Acum, după atâția ani de muncă, este momentul să nu îți mai pui piedici, să nu te gândești ce spune lumea, să recuperezi timpul dedicat programului de 8 ore la birou sau în fabrică și să te pui, mai mult ca niciodată, pe primul loc. 

Iată ce să faci la pensie și cum te ajută să duci o viață mai bună:

1. Implică-te în activități de voluntariat

Ajutorul tău va face o diferență enormă pentru cei care au nevoie. Există nenumărate cauze cărora le poți dedica o parte din timpul tău: să ai grijă de copiii abandonați în centre de plasament, să plantezi copaci sau orice altceva îți face plăcere. Studiile arată că persoanele care fac voluntariat trăiesc mai armonios, ceea ce  le reduce riscul de a dezvolta boli de inimă, scade nivelul de stres și tensiunea arterială și menține buna funcționare a creierului. În plus, printr-o astfel de activitate, cunoști mai mulți oameni și nu vei mai simți singurătatea.

2. Îngrijește o grădină la țară

Cercetătorii spun că grădinăritul te ajută să trăiești mai mult, datorită numeroaselor beneficii asupra sănătății. Fiindcă este o preocupare care te ține activ, te ajută să arzi mai multe calorii, îți scade nivelul presiunii arteriale și te ajută să elimini anxietatea. Mai mult decât atât, datorită faptului că te vei expune la soare și, implicit, la vitamina D, îți vei întări oasele și sistemul imunitar.

Totodată, o grădină înseamnă și o sursă de legume și fructe bio care te vor ajuta atât să duci un stil de viață poate mai sănătos decât înainte, cât și să economisești.  

3. Dedică-te unui hobby

Viața nu se termină când ieși la pensie. Dimpotrivă, acea zi poate fi prima în care poți începe să faci ce iubești cel mai mult și pentru care nu ai avut timp în trecut. 

Perioada de după pensionare este momentul ideal pentru a reînvia pasiuni pe care le-ai dat la o parte din cauza locului de muncă sau pentru a te ocupa de familie. Iar dacă ai visat dintotdeauna să îți deschizi un mic business, acum ai toate motivele și tot timpul pentru a te dedica acestei activității, care nu trebuie să fie costisitoare. Economiile, completate de împrumuturile pentru pensionari obținute simplu și rapid, te vor ajuta să îți îndeplinești visul și să ai o satisfacție enormă. 

4. Devino consultant

Să ieși la pensie nu înseamnă să nu mai lucrezi. Datorită experienței în domeniul în care ai activat ani la rând, poți oferi servicii de consultanță micilor antreprenori pentru a-i ajuta să-și dezvolte mai rapid businessul. Zona de freelancing se află într-o continuă expansiune, așa că oportunități există, indiferent unde te-ai afla sau de vârsta pe care o ai. În plus, poți lua în considerare să lucrezi part-time într-o companie. Astfel, vei pune mai mulți bani deoparte, pentru pasiunile tale. 

5. Călătorește mai mult

De când visai să vizitezi destinația ta preferată, fără presiunea întoarcerii la job! Ieșirea la pensie vine cu una dintre cele mai mari oportunități și anume să stai mai mult timp într-o țară străină sau să vezi mai multe destinații, fără să fii constrâns de numărul limitat de zile de concediu. 

Există țări în care costul vieții este mai mic decât în România, așa că nu vei cheltui foarte mult, chiar dacă stai o lună de zile. Spre exemplu, poți merge în Albania sau Turcia sau, dacă ești o persoană mai aventuroasă, poți călători în destinații exotice cum ar fi Bali, Filipine, Vietnam sau Cambodgia, unde te vei descurca cu o sumă modică pe zi.

Așadar, viața la pensie poate fi activă și plină de momente valoroase, dacă te implici în diverse activități sau îți urmezi pasiunile. Așa că profită de aceasta ocazie pentru a nu trăi cu regrete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *