69 de ani fără Ionel Teodoreanu

La 6 ianuarie 1897, la Iași, s-a născut Ionel Teodoreanu, care alături de Ion Creangă și Mihail Drumeș este considerat un scriitor al copilăriei, adolescenței, tinereții.

Ionel Teodoreanu era frate cu Păstorel Teodoreanul, scriitor, gurmand și un obișnuit al boemei Bucureștiului de altă dată.

Deși a fost un avocat de elită, Ionel Teodoreanu a excelat ca scriitor: În casa bunicilor, Ulița copilăriei, Masa Umbrelor, La Medeleni sunt creații care l-au făcut adorat de tineri și adolescenți.

Ionel Teodoreanu a fost forțat să trăiască într-o casă sărăcăcioasă după ce casa lui a fost naționalizată. Trăia la București, undeva în zona Calea Călărași, Popa Nan, Hala Traian. În dimineața zilei de 3 februarie 1954, trebuia să ajungă de acolo, pe cheiul Dâmboviței, la Tribunal, unde avea proces. Marele viscol de atunci nu i-a permis să ajungă din cauza încetării circulației tramvaielor și săniilor. A renunțat să meargă la proces și a intrat la o băcănie unde voia să cumpere de mâncare. Aici a suferit un infarct și a murit la numai 57 de ani.

Articolul 69 de ani fără Ionel Teodoreanu apare prima dată în Stirile Moldovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *