A murit un „Tezaur Viu”, violonistul Alexandru Ciurcui

Alexandru Ciurcui a fost originar din satul Frata, Comuna Soporu de Câmpie, județul Cluj. El a fost declarat Tezaur Uman Viu în 2015, de către Ministerul Culturii. Alexandru Ciurcui, violonist sau ceteraș a murit la 2 februarie 2023.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a scris pe pagina sa de Facebook: „

Desemnat „TEZAUR UMAN VIU” de Ministerul Culturii în anul 2015, în urma dosarului întocmit de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, ceterașul a fost un instrumentist tradiţional foarte bine pregătit sub aspect tehnic și repertorial. El a cunoscut foarte bine specificul zonei sale folclorice și a interpretat, într-un mod personal și deosebit de convingător, cântecele doinite și jocurile satelor din Câmpia Transilvaniei.

Violonistul Alexandru Ciurcui a desfășurat, de-a lungul timpului, o bună colaborare cu instituțiile culturale ale judeţului Cluj, punând la dispoziția specialiștilor interesați totalitatea cunoștințelor teoretice și tehnice acumulate, în vederea realizării unor studii de specialitate, dar și a unor imprimări audio. Acestea au fost concretizate în CD-ul cu titlul „Alexandru Ciurcui – Şandorică”, în anul 2013, coordonat de regretatul etnomuzicolog clujean, dr. Mircea Cîmpeanu, material editat de Consiliul Județean Cluj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.”

Articolul A murit un „Tezaur Viu”, violonistul Alexandru Ciurcui apare prima dată în Stiri din Ardeal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *