Fiindca in majoritatea cazurilor ocupa o pozitie centrala in camera, lustra este poate cea mai importanta alegere pe care trebuie sa o faci in ecuatia designului interior si a functionalitatii fiecarei incaperi. Astfel, lumina pe care lustrele o ofera va asigura confortul si va influenta decisiv atmosfera din camera, iar aspectul acestui element decorativ va completa sau va “pune intr-o lumina buna” toate piesele de mobilier si ornamentele pe care le-ai ales. Astfel, in identificarea lustrei potrivite va trebui sa tii cont de doua aspecte decisive, cel functional si cel estetic, iar o punere in balanta adecvata a acestora iti va oferi confortul si atmosfera de care doresti sa te bucuri in incaperea pe care o amenajezi.
In acest articol, vom discuta despre confort, asa incat indicatiile vor viza mai mult aspectele functionale ale unei lustre. Pana la urma, rolul principal al acestor corpuri de iluminat este sa ofere lumina necesara desfasurarii diverselor activitati casnice in siguranta si confort.
Cateva considerente functionale in alegerea unei lustre
- Materialele din care este realizat corpul de iluminat. Dincolo de aspectul pe care il confera, materialele din componenta lustrei pe care o alegi trebuie sa fie de cea mai buna calitate pentru ca e vorba de siguranta ta, a familiei si a casei tale . Fie ca optezi pentru sticla, lemn de o anumita nuanta, metal cu finisaj special sau plastic de inalta calitate modelat deosebit, trebuie sa te asiguri ca elementele functionale ale lustrei (cu precadere partea electrica) sunt sigure, durabile si performante. In plus, prinderile, tijele, bratele si alte elemente de sustinere ale lustrei trebuie sa fie rezistente si sa ofere stabilitate, astfel incat sa nu ai parte de surprize neplacute la montaj sau pe parcursul folosirii.
- Cantitatea de lumina necesara. In calculul necesarului de lumina intra mai multe variabile: activitatile desfasurate frecvent in incapere, dimensiunile camerei si eventualele corpuri de iluminat care se mai regasesc acolo. Daca vrei sa ai un iluminat general puternic in intreaga incapere, primul pas ar fi sa te orientezi dupa lustre cu 3 sau mai multe surse, in functie de planul de amplasare si suprafata totala a incaperii.
Daca nu ai prevazut instalatia electrica cu doua intrerupatoare care sa controleze corpul de iluminat principal, poti alege o lustra cu mai putine becuri (sau mai slabe), iar necesarul de lumina va putea fi completat cu ajutorul unui lampadar, unei veioze sau al unei aplice. Situatia pe care vrei sa o eviti, mai ales in camera de zi, este un intrerupator care sa limiteze utilizarea la doua variante: lumina foarte puternica sau bezna totala.
- Clasa energetica si puterea surselor. Fiindca domeniul electric a avansat foarte mult in ultimii ani, alegerea becurilor potrivite poate veni cu calcule ale puterii, intensitatii sau calitatii luminii pe care o dorim. Astfel, daca sursele incandescente ofereau un anumit grad de luminozitate la o putere de 40, 60 sau 100W, noile surse LED ofera aceeasi lumina, insa cu un consum mult mai mic de energie. Astfel, un bec LED de 7-8W iti va oferi aceeasi lumina ca un bec incandescent de 60W.
Practic, numarul de watti te va ajuta sa te orientezi in functie de consumul becului, iar gradul de lumina oferit va fi indicat de catre numarul de lumeni.
- Fasungul. Daca tocmai am vorbit despre becurile unei lustre, atunci acestea pot fi alese in functie de specificatiile acceptate de catre fasung (dulie). Astfel, majoritatea becurilor sunt adaptate pentru dulii de tip E14 si E27, insa exista multe alte modele si specificatii. Tocmai de aceea, inainte sa faci achizitia, trebuie sa te asiguri ca poti gasi cu usurinta si tipurile de becuri cu care functioneaza lustrele din casa ta.
Ideal, alegerea lustrei ar trebui facuta comparand cele mai performante modele ale producatorilor de top din industria iluminatului, asadar eOrion.ro iti pune la dispozitie o colectie deosebit de diversificata ce cuprinde cele mai noi game ale brandurilor cu renume.