Cei mai multi crestini ortodocsi cunosc rolul icoanelor, dar exista si persoane care se intreaba daca intr-adevar este bine sa te inchini la icoane. Raspunsul simplu si rapid este NU.
Crestinii nu se inchina unei imagini sau unui chip. Ei se inchina Lui Dumnezeu. Noi nu ne inchinam icoanelor, ci persoanelor pe care acestea le reprezinta. Asta inseamna ca avem un respect special fata de icoane argint sau clasice. Facem asta deoarece icoanele reprezinta o modalitate la indemana de a ne uni cu bunatatea si sfintenia Lui Dumnezeu si a sfintilor sai.
Cand un crestin ortodox merge la Biserica, aprinde o lumanare, face semnul crucii, dupa care saruta icoanele cu Iisus Hristos, Maica Domnului si Sfintilor.
Altarul este separat de restul bisericii printr-o portiune speciala. Acesta mai poarta si denumirea de „iconostat” pentru ca sustine o serie de icoane. Partea dinspre nord si cea dinspre sud ale iconostasului sunt despartite de usile centrale duble, cunoscute sub numele de usi regale sau usi sfinte. Caracteristic in Bisericile Ortodoxe,prima icoana din dreapta Usilor Sfinte este Icoana Domnului Nostru Iisus Hristos, Creatorul tuturor lucrurilor. In stanga Usilor Sfinte este o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul in brate. Icoanala descrisa pe Usile Sfinte este cea a Bunei Vestiri, cu Fecioara Maria si Arhanghelul Gabriel care ii aduce Vestea cea Buna. Tot pe usile sfinte se regasesc si icoane cu cei patru evanghelisti.
Portile Sfinte ne arata modul in care cerul si pamantul sunt reunite de catre Hristos. Icoanele de aici ne amintesc ca Dumnezeu s-a coborat la noi in persoana. Maria a fost o usa de intrare in aceasta lume pentru Hristos si pentru ca noi sa putem intra in ceruri. Icoana celor Patru Evanghelisti ne aminteste ca venim la Dumnezem prin invataturile Evangheliei.
In dreapta Icoanei lui Hristos, pe Iconostas se afla Icoana Sfantului Ioan Botezatorul. In stanga Icoanei Fecioarei cu Pruncul in brate se afla Sfantul al carui hram il sarbatoreste Biserica respectiva.
Orice biserica are o colectie impresionanta de icoane pictate sau icoane argint, iar credinciosii au acces la ele.
Icoane argint – semnificatie
Imaginile au jucat intotdeauna un rol important in educarea credintei crestinilor. Aceste icoane argint nu sunt simple imagini religioase, ci mult mai mult. Ele reprezinta o modalitate de a spune oamenilor despre invatatura crestina complexa, intr-o maniera simpla, pe care oricine o poate vedea si poate incepe sa o inteleaga – chiar si un copil mic. Icoanele din primele zile ale Bisericii au reprezentat un mijloc foarte bun de a descrie evenimentele Evangheliei crestinilor care nu reuseau sa citeasca ei insusi Bibilia.