Se spune ca societatea si tehnologia sunt intr-o continua interactiune, in sensul ca inovatiile din cadrul uneia contribuie la dezvoltarea celeilalte. Un exemplu relevant il constituie industria alimentara, ma refer in mod special la mancarurile procesate.
Mancarea proaspata este de dorit, insa de cele mai multe ori trebuie sa apelam si la alte alimente care sa ne asigure o dieta variata si bogata. Acest lucru nu este posibil fara existenta alimentelor procesate care mai apoi sunt ambalate si transportate spre a fi puse la vanzare. Consider necesar a sti modul si mai ales conditiile in care aceste mancaruri sunt preparate.
Tehnicile de procesare din trecut erau destul de simple si puteu consta in sarare, acrire, uscare, murare, afumare si coagulare. Branza este un bun exemplu in acest din urma caz. Dezvoltarea tehnologica si industriala a generat o explozie a sectorului alimentar care a dat nastere unor fabrici gigante care se ocupa cu procesarea alimentelor.
La ce se refera procesarea alimentelor?
Este vorba despre un anumit proces prin care ingredientele crude sunt transformate in mancare, prin diverse proceduri chimice si fizice. Astfel consumatorul va putea alege produse alimentare obtinute din combinarea mai mult ingrediente crude, tot prin mijloace specifice. Concret, ne putem referi la tocare, macerare, emulsifiere, fierbere, prajire si multe tipuri de conservare.
Pentru asta este nevoie de anumite echipamente specializate, in functie de aplicatie si de scopul utilizarii. Fabricile de alimente sunt de regula bine dotate cu astfel de utilaje, fiecareia dintre acestea ii corespunde cate o etapa pe care ingredientele trebuie sa o parcurga treptat. Rezultatul? Il putem vedea de fiecare data atunci cand mergem in super-marketuri – alimente in pungi sau in cutii frumos colorate.
Care este rolul ventilatoarelor axiale in industria alimentara?
Aerisirea este un factor indispensabil din cadrul unei fabrici, indiferent prin ce mijloace sunt procesate ingredientele in interiorul sau. Acestea pot fi de mai multe tipuri, cum ar fi ventilatoare axiale, centrifugale sau tangentiale. Ventilatorul axial de perete castiga detasat atunci cand ne raportam la eficienta si frecventa cu care este folosit in industria alimentara.
Ventilatorul axial este acel tip de sistem care sporeste presiunea aerului care trece prin el. Prin designul sau specific, aerul este obligat sa se invarta paralel cu axa in jurul careia se rotesc paletele ventilatorului. Aceasta caracteristica ii ofera acestui tip de ventilator posibilitatea de a fi folosit intr-o gama variata de aplicatii.
De exemplu, cele de dimensiuni mici pot fi instalate chiar in interiorul unui computer in vederea racirii componentelor care se supraincalzesc. Cele uriase sunt frecvent utilizate la constructia tunelurilor aerodinamice in scopul masurarii distributiei presiunii sau a altor elemente specifice acesti tip de aplicatie.
Modul de alimentare al ventilatoarelor axiale este motorul electric, acel dispozitiv care tranforma energia electrica spre a pune in miscare lamele ventilatorului. Prezinta insa un dezavantaj – miscarile de rotatie foarte dese (de la 750 la 3000 de rotatii pe minut) ar putea reduce din eficienta ventilatorului. Aici intervine rolul motoreductoarelor, mai precis reductorul melcat care va scadea rata rotatiilor si in acelati timp va spori cuplul motorului.
Ventilatorele axiale de perete sunt des intalnite in interiorul bucatariilor, barurilor, restaurantelor, fabricilor, vopsitoriilor, atelierelor de sudura. Enumeratia poate continua, dat fiind faptul ca gama de industrii in care se foloseste acest tip de ventilator este foarte larga. Functia lor este aceea de a schimba aerul din hala/incapere/incinta intr-un mod eficient si rapid. Si ele la randul lor se pot imparti in ventilatoare automate sau manuale.
Braco-ventilatoare.ro este un producator de renume care se axeaza nu numai pe functionalitate si eficienta, ci si pe estetica. Astfel, sunt placute vizual iar design-ul modern in care sunt concepute ventialatoarele axiale se integreaza perfect in aspectul general al cladirii sau camerei in care sunt montate.