Traim intr-un mediu din ce in ce mai poluat si din pacate, contribuim activ la poluarea aerului. Fie ca folosim masini cu combustibili fosili, gaze naturale, lemne sau plastic, suntem responsabili pentru riscurile la care ne supunem.
Din pacate, riscurile sunt uriase si se transforma in probleme serioase. Conform Organizatiei Mondiala de Sanatate, peste 3.7 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza poluarii aerului exterior si mai mult de 4 milioane mor din cauza poluarii aerului din interior.
Ce e de facut?
In principiu, fiecare dintre noi trebuie sa ia atitudine pe cont propriu. Firmele este bine sa apeleze la o consultanta de mediu pentru a vedea care este impactul pe care il au asupra mediului, persoanele fizice ar trebui sa isi regandeasca modul de consum iar guvernele ar trebui sa modifice legislatia in asa fel incat combustibilii fosili, plasticul si toate celelalte elemente poluante sa fie eliminate in cel mai scurt timp posibil.
Care sunt poluantii atmosferici luati in calcul in Romania?
1. Dioxidul de sulf. Este generat de fermentatia bacteriana si cauzat de sisetme de incalzire precum centralele termoelectrice, cele ce utilizeaza gaz metan sau diverse procese industriale.
2. Oxizii de azot. Sunt gaze foarte periculoase si radioactive rezultate in urma traficului rutier sau a productiei de energie electrica. In general, efectele lor sunt foarte nocive. Smogul, ploile acide sau vizibilitatea redusa in marile orase fiind un rezultat direct. Indirect, duc la imbolnavirea oamenilor si a animalelor.
3. Plumbul, arsenul si cadminul. Aceste elemente provin tot din stilul de viata al oamenilor. Deseurile menajere, combustia de carburanti sau combustia de carbune le pot elibera in aer. Efectul lor asupra oamenilor este unul extrem de neplacut si se vede in zona renala, hepatica, respiratorie sau la sistemul nervos;
4. Benzenul. Tot traficul rutier este responsabil pentru productia benzenului. Substanta este una cancerigena iar efectele sale se vad adesea in marile orase ale lumii.
5. Monoxidul de carbon. Arderea padurilor sau arderea incompleta a combustibililor fosili duce la aparitia monoxidului de carbon. Daca acesta este eliberat intr-un spatiu inchis, poate sa slabeasca pulsul inimii si sa reduca acuitatea vizuala sau capacitatea fizica. De multe ori, inhalat in cantitati foarte mari este letal.
6. Ozonul. Ozonul are atat efecte benefice cat si efecte daunatoare pentru om. Stratul de ozon din jurul Pamantului este foarte util, deoarece protejeaza planeta de efectele radiatiilor ultraviolete. Ozonul produs la nivelul solului in schimb, este extrem de daunator putand distruge plantele si creand dificultati respiratorii.
Foarte daunatoare sunt si particulele in suspensie care pot patrunde in alveolele pulmonare si produc inflamatii si intoxicatii.
Cu toate aceste elemente daunatoare in aer, poluarea este o amenintare cat se poate de mare pe care trebuie sa o administram cat se poate de corect. Este adevarat ca responsabilitatea cea mai mare o au guvernele, care trebuie sa modifice legislatia in asa fel incat impactul asupra mediului sa fie cat mai mic, insa in acelasi timp, schimbarea pleaca sl de la fiecare dintre noi.