Pentru a raspunde nevoilor sociale, individuale sau de grup si chiar a celor speciale, s-au infiintat diverse locuinte care au drept ca scop sprijinirea persoanelor vulnerabile. Din aceasta categorie fac parte si persoanele in varsta, organizate conform unor norme extrem de riguroase. Un camin batrani functioneaza in baza unui regulament care pune in centrul sau individul ca particularitate.
Toate nevoile persoanelor varstnice sunt acoperite de sistemul de servicii sociale. Indiferent daca este vorba despre un furnizor public sau unul privat, toti se ghideaza in functie de aceleasi reguli interne. Iata cateva dintre serviciile de care puteti beneficia intr-un astfel de loc:
- Consilierea – Reintegrarea sociala si prevenirea marginalizarii sunt elemente de o deosebita importanta in acest mediu. Persoanele varstnice se afla in centre nu pentru a fi indepartate de mediul familial sau de cel social, ci pentru a avea parte de o ingrijire de specialitate. La aceste aspecte se adauga si eventuale traume sau temeri pe care cei in varsta le au. Personalul profesionist le asigura sedinte de terapii si consiliere pentru a-i ajuta sa aiba parte de un parcurs cat mai placut al acestei etape.
- Servicii socio-medicale – Autonomia este unul dintre elementele care se pierd o data cu inaintarea in varsta. Procesul ireversibil de imbatranire aduce o data cu sine pierderea unor capacitati, precum cele fizice sau intelectuale. Pentru a veni in sprijinul persoanelor varstnice, specialistii fac in permanenta demersuri pentru mentinerea sau, dupa caz, readaptarea acestor capacitati. Igiena corporala este un alt lucru pe care il au in vedere aceste servicii si pe care se pune accentul atat timp cat persoaele au posibilitatea fizica de a face acest lucru.
- Servicii medicale – Consultatiile si ingrijirea in caz de imbolnavire se adauga pe lista responsabilitatilor unui camin. Persoanele in etate vor beneficia de tratament de specialitate, medicamente si servicii de ingrijire-infirmerie in caz de imobilizare. Aceste consultatii se pot efectua atat in cabinete de specialitate, cat si la patul persoanei bolnave daca nu exista posibilitate de deplasare.
Activitati recreative in camin batrani
Pe langa nevoile principale ale persoanelor varstnice se adauga si nevoia de a socializa si de a desfasura anumite activitati. Aceste activitati au rolul de a stimula intelectual si fizic participantii, de a le oferi sentimentul de autonomie si utilitate si de a-i face sa lege relatii mult mai puternice.
Ora de pictura si desen este unul dintre exemplele de activitati desfasurate intr-un camin batrani. Are ca si scop socializarea si exersarea indemanarii, relaxare si meditare. Aceasta ora este extrem de potrivita pentru persoanele care au o pasiune din pictura.
De asemenea, unele camine organizeaza chiar si excursii pentru persoanele apte din punct de vedere fizic si medical. Unele dintre activitatile pe care le veti regasi in cadrul unui camin, precum este cazul acesteia, sunt mai greu de realizat individual. Singurele exceptii fac excursiile organizate de familie, insa in cazul in care persoana nu are rude apropiate, acest aspect devine aproape imposibil. Pe aceasta lista a activitatilor se adauga si plimbarile in aer liber sau seratele muzicale, de dans sau film.