Costul încălzirii pe peleți – tot ce trebuie să știi înainte de marea achiziție

Știi cum se numesc cei care nu se plâng niciodată de prețul plătit lunar pentru încălzire? Oameni care folosesc peleți, respectiv o centrală termică pe peleți! Vorbim despre un combustibil extrem de rentabil, acum cu mult mai rentabil decât gazul, ușor de procurat la noi în țară.

Vei afla în cele ce urmează care este costul încălzirii pe peleți și tot ce trebuie să știi înainte de a investi într-o centrală aferentă. Dacă vrei să mergi la sigur, peleti de vanzare găsești la Tomibena, un important furnizor de peleți pe piața din România. Însă până atunci, haide să vedem care este costul mediul al încălzirii cu peleți.

Despre peleți și încălzirea pe peleți

Despre peleți și încălzirea pe peleți trebuie să știi că este una dintre cele mai ecologice soluții de încălzire. Putem spune chiar că este dublu ecologică. De ce? Peleții sunt creați din biomasă, lemn, deci o materie combustibilă regenerabilă. Aici se poate adăuga și tocătura lemnoasă, deșeuri vegetale, forestiere și agricole, scoarță de copaci, rumeguș, resturi de lemn și nu numai. Vezi? Totul ecologic și curat.

De asemenea, puterea calorică a peleților este mult mai mare decât a multor specii de lemn de foc. Atunci când ard, peleții produc foarte puțin fum, noxe și cenușă. Știai că, în medie, cenușa reprezintă sub 1,5% din masa care arde? Este și un excelent îngrășământ natural! Încearcă-l cu încredere.

Costul încălzirii cu peleți pe lună – la ce sume să te aștepți

Să luăm ca reper o casă bine izolată cu o suprafață de aproximativ 180-200 metri pătrați. Ea poate fi complet încălzită cu ajutorul unei centrale pe peleți. Aceasta poate asigura și încălzirea apei calde din octombrie și până-n mai, cu aproximativ 4,5 – 5 tone de peleți.

Cât costă o tonă de peleți? În medie în jur de 150-160 de euro. Costurile pentru un apartament normal de 2-3 camere se învârt undeva la 300-400 de lei pe luna – apă caldă plus căldură. Ce spui, destul de rentabil, nu?

Încă ceva extrem de important! Știai că un sac de peleți de 15 kilograme este echivalentul a 8 metri cubi de gaz natural sau a 35 de kilograme de lemne cu o umiditate de 25% (adică lemne foarte bine uscate)? Peleții vin oricum gata uscați, umiditatea lor fiind în medie de 8%, ceea ce le permite să ardă așa cum se cuvine și să ofere randamentul termic promis.

Avantajele centralelor termice pe peleți

Să vorbim puțin și despre avantajele pe care le prezintă aceste sisteme de încălzire. Trebuie să le cunoști înainte de a face marea achiziție.

  1. Depozitarea

Centrala termică pe peleți are nevoie de o încăpere în care să fie amplasată, însă nu te gândi că vorbim despre una de dimensiuni uriașe. Depinde foarte mult de tipul centralei termice pe care o alegi. Dacă locuiești la casă, cu atât mai bine pentru tine. Oricum poate fi montată în orice tip de spațiu interior.

  1. Randamentul

Echipamentele ce funcționează cu peleți, fie că ne referim la termoșeminee, șeminee, sobe sau centrale pe peleți, dau dovadă de un randament extrem de bun. În unele cazuri, randamentul atinge chiar și pragul de 96 de procente!

  1. Coșul de fum

Știu că ar putea părea în primă fază un dezavantaj, însă acesta prezintă un diametru redus (între 80-100 mm). Asta înseamnă că riscul de izbucnire al unui incendiu tinde spre zero. Ești mereu în siguranță, atât tu, cât și familia ta, iar dacă pleci de acasă nu trebuie să stai cu frica în sân. Totul este sub control atunci când te încălzești cu ajutorul acestui sistem de încălzire.

La capitolul dezavantaje am putea aminti de faptul că ai nevoie de personal calificat pentru a-ți instala centrala termică pe peleți. De asemenea, costul achiziției este destul de ridicat, comparativ cu celelalte sisteme de încălzire de pe piață.

Totuși, având în vedere că prețul peleților este încă accesibil, investiția se va amortiza în timp. Fii sigur de acest lucru.

Nu uita de Tomibena – furnizorul tău de peleți oriunde în țară! Găsești pe tomibena.ro informații prețioase despre peleții ce îți sunt puși la dispoziție pentru a putea face o alegere cât mai corectă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *