Ușile de interior sunt o investiție serioasă. Odată făcută, ea trebuie să treacă cu brio testul timpului, atât în ceea ce privește rezistența, cât și moda mereu schimbătoare. Și cum ajuți o ușă de interior să trăiască mai mult? O întreții corespunzător!
Astăzi vom vorbi despre cum se întrețin corect ușile de interior în funcție de materialul din care sunt confecționate. Da, există o mulțime de diferențe între ele, iar fiecare în parte vine la pachet cu propriile tabieturi privind îngrijirea. Rămâi aproape, vei afla în cele ce urmează cum le poți întreține corespunzător cu minim de efort.
Ușile din sticlă – cum le cureți corect
Ușile de interior din sticlă sunt la mare căutare în ultimul timp. Pot transforma orice încăpere întunecată în una luminoasă, iar, în funcție de tipul sticlei folosite, pot crea și intimitate.
Despre rutina de curățare a ușilor de interior din sticlă trebuie să știi că nu îți va da bătăi de cap. Orice tip de usi de interior din sticlă se curăță extrem de bine cu o cârpă înmuiată în apă cu săpun lichid.
Atenție! Pentru a evita zgârieturile, îți recomand să utilizezi doar soluții non-abrazive! Odată zgâriate, ușile de interior din sticlă sunt greu de reparat, de cele mai multe ori, dacă aspectul este foarte deranjant, înlocuirea este absolut necesară.
Mare atenție și la întreținerea ușilor glisante de interior! De-a lungul timpului, acestea pot acumula murdărie, praf și diferite resturi, lucru care le poate face dificil de deschis. O curățare corectă, ori de câte ori este nevoie, va ține problemele la distanță.
Ușile de interior din lemn – cum se întrețin și curăță corespunzător?
Ușile de interior din lemn sunt extrem de populare în România. Motivele pentru care românii le preferă sunt numeroase și țin de preț, dar și de modul simplu de întreținere.
Este important că o ușă de interior din lemn să fie curățată în permanență de orice fel de impurități, precum murdăria și praful. Cum faci acest lucru? Simplu! Utilizează un material textil uscat pentru a șterge praful.
Se recomandă să eviți detergenții agresivi deoarece aceștia pot afecta suprafața materialului. Dacă ușile tale de interior din lemn nu sunt lăcuite, poți să le cureți cu un amestec format din detergent de vase și apă călduță.
Dacă vrei să scoți în evidență culoarea naturală a ușilor de interior, folosește un amestec de apă caldă și ulei de măsline. Rezultatul final este un curcubeu vizual! Doar încearcă, nu te costă prea mult.
Avem soluții și pentru lemnul lăcuit. Aici se recomandă folosirea cearei speciale din comerț. Este cea mai bună variantă de a le îmbunătăți luciul. Bineînțeles, poți încerca și amestecul de apă caldă cu ulei de măsline, însă rezultatul nu va fi la fel de spectaculos.
Ușile din MDF și furnir – sfaturi privind întreținerea și curățarea
Despre ușile din MDF trebuie să știi că sunt extrem de ușor de curățat și întreținut. Este suficientă o cârpă moale, alături de o soluție din comerț pentru curățarea mobilierului.
În cazul acestor uși, dacă le zgârii, totul se poate remedia ușor. Cum? Zgârieturile se pot acoperi cu ajutorul unui baton de ceară corectoare.
Atenție totuși la umiditatea din încăpere! Ea poate dăuna ușilor, mai ales celor furniruite. Recomandat este să aerisești cât mai bine încăperile în cauză pentru a menține în parametri normali umiditatea.
O atenționare pe care trebuie să o iei neapărat în calcul! Ușile de interior fabricate din furnir, fie că este furnir natural sau sintetic, se recomandă să nu le cureți cu substanțe pe bază de clor sau cu bureți abrazivi. De ce? Pentru că vorbim despre instrumente mult prea agresive cu suprafața lor.
Acestea fiind spuse, iată cât de ușor poți spori durata de viață a ușilor de interior. Trebuie doar să îți faci puțin timp și îți vei mulțumi peste ani. Încearcă să îți faci o rutină cel puțin săptămânală din a-ți curăța ușile de interior.
Nu uita să ții cont cu strictețe de sfaturile de mai sus. Fiecare material este diferit în felul său, respectiv are pretențiile sale. Nu mai pierde timpul, ușile tale așteaptă o întreținere ca la carte!