
Odata trecuta faza decisiva a echilibrului pe bicicleta, in jurul varstei de 4 sau 5 ani, vine alegerea primei biciclete pentru copii. Dar in ceea ce priveste oferta multipla propusa, nu este intotdeauna usor sa decidem … care sunt criteriile de luat in considerare pentru a va asigura ca micutul dvs. va dori imediat sa urce pe noua sa jucarie si va dori mergeti intr-o aventura? Si cum alegem cele mai rezistente biciclete pentru copii?
Alegerea dimensiunii potrivite pentru bicicleta este cheia: bicicleta trebuie sa fie potrivita pentru inaltimea si greutatea copilului. Pentru a fi sigur de dimensiunea bicicletei, va recomandam sa masurati lungimea picioarelor copilului ( o masura esentiala pentru a se asigura ca inaltimea scaunului este potrivita). In cazul in care bicicleta nu este de dimensiunea copilului, exista doua riscuri: o bicicleta prea mica il va descuraja pe copilul care se va chinui sa mearga pe ea, si va renunta. Dimpotriva, o bicicleta prea mare risca sa destabilizeze copilul, deoarece nu se va simti in siguranta.
Astfel, trebuie sa respectati datele producatorilor si sa urmati sfaturile vanzatorilor in acest domeniu, precum cele oferite de magazinul bebelusjucaus.ro. Este exact ca atunci cand alegeti o bicicleta fara pedale sau o tricicleta. Exista biciclete pentru copii de la 12 inci pana la 24 inci si chiar biciclete pe 26 inci, dar cu dimensiuni de cadru foarte mici, potrivite pentru preadolescenti.
O bicicleta pentru copii cu standarde ridicate de siguranta este obligatorie. Inainte de a privi estetica, este esential sa verificati daca bicicleta pentru copii pe care o veti alege corespunde tuturor criteriilor de siguranta cerute. Standardul european dedicat bicicletelor pentru copii este EN 14765. Bicicletele pentru copii trebuie sa fie echipate cu franare serioasa si este esential sa va asigurati ca sunt montate corect, contactand un dealer de biciclete specializat sau un magazin pentru copii cu experienta.
O bicicleta ergonomica pentru copii
Brandurile de specialitate lucreaza la morfologia copilului, foarte diferita de cea a unui adult. Insotiti de specialisti precum fizioterapeuti, pediatri si centre de ingrijire a copiilor, isi creeaza si isi dezvolta modelele cu o preocupare constanta pentru ergonomie. De exemplu, centrul de greutate nu este acelasi la un adult ca la un copil. Astfel, bicicletele oferite iau in considerare aceste diferente si se adapteaza pentru a oferi modele perfect potrivite celor mai tineri. Nu este cazul bicicletelor de calitate inferioara, mai ales vandute la magazinele de la coltul strazii, si care sunt pur si simplu reproduceri ale bicicletelor adulte in miniatura, nu foarte potrivite pentru cei mai mici in procesul de invatare si obtinere a echilibrului pe doua roti.
In acelasi mod, acesti specialisti folosesc studii privind dezvoltarea psiho-motorie a copiilor pentru a adapta anumite elemente ale bicicletei. Pe bicicletele de inalta calitate, de exemplu, exista un sistem simplu de ajustare a parghiei de frana, astfel incat copilul sa il poata apasa cu usurinta, indiferent de marimea mainii sale.
La nivelul transmisiei, schimbatorul extern este mai delicat de manevrat pentru cei mai mici decat o cutie de viteze: aceasta din urma face posibila schimbarea angrenajelor in orice moment, fara a fi nevoie sa pedaleze, chiar si atunci cand este oprita. Alte marci au ales chiar sa monteze cutii de viteze automate, si in acest fel angrenajele se schimba automat imediat ce copilul pedaleaza. Este mult mai usor!
Alegerea unei biciclete pentru copii: ganditi-va la investitii durabile
Ca si in cazul bicicletelor pentru adulti, primele noastre sfaturi raman cele legate de calitate: ganditi-va mai degraba la investitii decat la consum. O bicicleta care se degradeaza la viteza mare, nu incurajeaza copilul sa aiba grija de ea si nu motiveaza utilizarea ei. In cele din urma, bicicleta unui copil este supusa unor teste severe, in special caderi dese, de aceea este important sa fie de buna calitate!
Verificati din ce material este realizat cadrul (otel, aluminiu) si, in special, calitatea componentelor, precum si a ansamblului. Simtiti-va liber sa manipulati bicicleta pentru a vedea daca totul functioneaza, in special franele si rulmentii. Cea mai mica frictiune care pare incongruenta ar trebui sa va avertizeze si sa va incurajeze alegeti altceva.
Alegeti modelul de bicicleta care se va potrivi copilului
Nu exista o singura solutie si nu este suficient sa fixati pur si simplu inaltimea si greutatea copilului cu dimensiunea corespunzatoare a bicicletei. Contextul familial si utilizarea prevazuta trebuie, de asemenea, sa fie luate in considerare atunci cand alegeti bicicleta copilului dumneavoastra. Iata criteriile de retinut:
-Inaltimea si greutatea copilului: bicicleta trebuie sa fie usor de manevrat de catre copil, inclusiv atunci cand merge pe langa ea;
-Varsta si stadiul dezvoltarii psiho-motorii a copilului;
-Experienta copilului: se simte confortabil pe bicicleta, poate merge cu bicicleta, isi tine echilibrul?
-Caracterul copilului: un copil plin de resurse va putea sa se urce mai usor pe o bicicleta „mare”, in timp ce un copil prudent va trebui sa foloseascao bicicleta la dimensiunea sa.
-Tipul calatoriilor efectuate: bicicleta va fi folosita pentru calatoriile locale cu un adult pe jos sau pentru drumetii cu familia?
Alegerea unei biciclete pentru copii: gusturi si culori
Ganditi-va „pe termen lung”: alegand o bicicleta unisex, va fi mai usor sa oferiti bicicleta unui frate mic sau unui var mai mic. Dar daca in prezent copilul dvs. este fascinat de culoarea rosie, atunci este important sa alegeti bicicleta viselor sale!
In ce echipament ar trebui sa investiti pentru bicicleta copilului?
Pe piata, multe biciclete pentru copii sunt prezentate cu o multime de gadgeturi inutile si mai ales fragile: panouri, cosuri si alte accesorii asamblate in serie. Este mult mai important sa alegeti o bicicleta robusta, bine conceputa si adaptata utilizarii dvs., chiar daca inseamna adaugarea catorva accesorii utile copilului si care ii vor permite sa isi personalizeze bicicleta.
Siguranta in primul rand!
In primul rand, ganditi-va la siguranta: un copil poate circula rapid fara sa fie macar constient de acest lucru, iar echipamentul bicicletei trebuie sa fie absolut sigur (frane, roti etc.). Castile pentru copii sunt acum obligatorii. In mod evident, le recomandam pentru orice varsta. Odata ce obisnuinta de a purta o casca este adoptata de la inceput, nu mai exista nicio problema dupa aceea. De asemenea, este esential ca casca sa respecte standardele europene de siguranta si, in plus, sa fie bine pozitionata pe capul copilului.