Cum alegi compania care va dezvolta o aplicație mobilă pentru afacerea ta

Cum alegi compania care va dezvolta aplicația mobilă pentru afacerea ta? O simplă căutare pe motoarele de căutare îți va genera o serie de sugestii de companii care oferă servicii de dezvoltare. Totuși, ești conștient că afișarea în primele rezultate pe Google nu este tocmai o garanție că acestea sunt alegerea potrivită pentru tine.

Și asta pentru că dezvoltarea unei aplicații mobile nu implică un proces standard iar echipa dedicată care va prelua proiectul trebuie să vadă soluțiile tehnice și prin prisma nevoilor business-ului tău. 

Pentru a-ți face misiunea mai ușoară în a găsi compania de dezvoltare software potrivită pentru proiectul tău, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a te asigura că faci alegerea potrivită:

  1. Definește clar obiectivul aplicației mobile pe care vrei să o dezvolți și funcționalitatea centrală pe care se va baza. 

Pentru a face această definire cât mai corect este esențial să vezi ce tipuri de aplicații sunt specifice industriei tale, care sunt tendințele în piață din perspectiva așteptărilor utilizatorilor și căror nevoi poți răspunde prin aplicația ta. În plus, este esențial să ții cont de faptul că, astăzi, utilizatorii au încredere și interacționează mai mult cu aplicațiile care întrunesc, cumulat, următoarele criterii:

  1. oferă un design modern;
  2. au o arhitectură intuitivă;
  3. oferă experiențe personalizate;
  4. au informații actualizate frecvent;
  5. au instrumente dinamice de comunicare – chatbots & live chats;
  6. integrează doar informații și funcționalități relevante;
  7. integrează funcționalități și funcții care consumă puțin spațiu și nu solicită bateria dispozitivului;
  8. implică procese dinamice și simple pentru Logins și Checkouts.
  1. Identifică ce tip de aplicație mobilă vrei să dezvolți. 

Nativă, hibrid sau web? Iată pe scurt ce presupune fiecare:

  1. aplicația nativă – este dezvoltată special pentru un anumit sistem de operare, ceea ce înseamnă că, dacă ai dezvoltat o aplicație pentru Android ea nu va fi valabilă și pentru iOS. 
  2. aplicația hibrid – este un mix între aplicația nativă și cea web în sensul că presupune descărcare din magazinul de aplicații, interacționează cu funcționalitățile dispozitivului mobil (de exemplu cameră foto), dar se afișează în browser.
  3. aplicația web – care este, practic, o pagină web care se comportă ca o aplicație mobilă.

Alegerea tipului de aplicație potrivit nu este tocmai o misiune ușoară. De aceea, dacă nu ai experiență în domeniul IT și/sau pe proiecte similare, este esențial să ceri consultanță tehnică încă de la început. 

  1. Fă o listă cu toate companiile care ți-au atras atenția și analizează-le punctual. 

Deși este cu siguranță cea mai la îndemână, căutarea pe Google nu este singura variantă prin care poți găsi companiile care să facă parte din această listă. Intră pe site-uri din domeniu care oferă testimoniale și evaluări pentru companiile de dezvoltare software și caută pe rețelele de socializare – în grupuri dedicate. 

  1. Evaluează companiile din listă după o serie de criterii clar stabilite:
  1. ofertă de servicii specifice pentru mobile development;
  2. experiența pe piața de profil;
  3. testimonialele clienților;
  4. portofoliul de proiecte;
  5. modul de lucru;
  6. disponibilitatea serviciilor prin echipe dedicate;
  7. tehnologiile și metodologiile utilizate pentru dezvoltarea de aplicații mobile.
  1. Cere o estimare de proiect și/sau programează o discuție pentru a afla mai multe despre abordarea companiei care îți va dezvolta proiectul. 

Dincolo de informațiile pe care le găsești cu ușurință online, sunt o serie de lucruri pe care le poți afla direct de la companie: 

  1. care sunt costurile pentru dezvoltarea unei aplicații
  2. cât timp durează
  3. câți oameni vor fi implicați
  4. care este modul de lucru
  5. ce model de comunicare folosesc pe proiect
  6. etc.

Prin programarea unei întâlniri (fizice sau virtuale) sau trimiterea unei solicitări de evaluare a proiectului vei avea acces la toate detaliile de care ai nevoie pentru a-ți forma o imagine completă și, în plus, vei avea ocazia să interacționezi direct cu developerii care se vor ocupa de proiectul tău. 

Într-o piață cu o dinamică atât de puternică și predictibilitate redusă pe termen mediu, fiecare proiect este esențial pentru stabilitatea companiei. Pe de altă parte, recrutarea de oameni noi pentru a dezvolta un proiect nou nu este tocmai o variantă profitabilă – aducând angajamente financiare care pot fi greu de susținut pe termen lung. 

Așadar, angajarea unei echipe dedicate care să se ocupe exclusiv de dezvoltarea aplicației mobile poate fi alegerea potrivită pentru tine. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *