Cum influențează cutia de viteze automată șofatul?

Vehiculele având cutia de viteze automată iși fac prezența incet in rândul mașinilor de toate tipurile. Când au aparut s-au spus multe, că nu sunt fiabile, se defectează mai repede si alte preconcepții. Cu toate aceste teorii, cutiile de viteze automate utilizate ca la carte aduc doar avantaje față de cele manuale, excepție fiind la șoferii care utilizează cutia de viteze necorespunzător. Utilizarea necorespunzatoare a cutiei de viteza duce la uzura și implicit defecțiuni. Sfaturile urmatoare sunt generale și pot fi utilizate la toate tipurile de vehicule.

Schimbarea poziției de manevră se face din staționare

Trebuie să ințelegem că la cutiile de viteză orice schimbare trebuie făcută cu vehiculul oprit indiferent dacă plecam din poziția PARK sau schimbăm din marșarier in Drive, aceste manevre trebuie să fie făcute cu vehiculul oprit pentru a nu forța piesele interne ale cutiei de viteză. Trebuie să ne asigurăm că vehiculul nu se deplasează pentru a avea o sincronizare corectă a componentelor. Dacă vehiculul încă este in mițcare, la schimbarea bruscă se aude cârăitul cutiei de viteze pentru că nu s-a sincronizat corect și aceasta duce la uzura pieselor de schimb.

Importanța uleiului la cutia de viteză

Rolul uleiului este ungerea, reduce frecarea componentelor și scade temperatura.  Aflăm dint-un articol interesant despre cum afectează lipsa de ulei cutia de viteze, articol publicat pe siteul unei firme specializate pe reparații cutii de viteze camioane. Ceea ce trebuie să știm in plus ca și conducatori auto, că ungerea corecta se face cu motorul cald. La cutia automată cu motorul rece, schimbarile vitezelor se fac la o turație mai mare iar consumul de carburant este mai mare dar odată cu încălzirea motorului și a cutiei de viteze, această problemă dispare și vehiculul din nou circula la turația normală, în modul economic.

Frânarea la cutia automată

Exista un obicei la șoferii conducători de vehicule ce au cutia de viteze manuală, să utilizeze frâna de motor pentru a incetini mașina. E o metoda foarte eficientă la coborârile în pante sau la reducerea vitezei pe o distanță mai lungă fără utilizarea frânei de picior. Cutia automată funcționează diferit față de cutia manuală, unde transmisia este mecanică și cu acționare directă asupra roților, de aceea la cutia de viteze automată, frâna de motor nu va fi niciodată la fel de eficientă ca la cea manuala. Este de preferat ca frânarea să se facă și din frâna de serviciu si nu doar din frâna de motor.

O altă problemă este la semafor, in timpul saționarii, in ce poziție să ținem viteza. Putem să ținem pe Drive, nu e nici o problemă doar că în tot acest timp trebuie să ținem piciorul pe frână pentru ca mașina să nu se deplaseze. O alternativă ar fi să scoatem din Drive și să ținem pe Neutral, in acest caz înainte de a porni trebuie să punem inapoi in drive ca să putem porni din nou la drum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *