Lampioanele, articolele de petrecere cu cea mai profunda semnificatie

Atunci cand auzi de articole de petrecere, primele la care te gandesti sunt probabil lumanarile, baloanele sau chiar artificiile de tort sau tunurile de confetti. Cu toate acestea, exista o categorie chiar mai interesanta, cu o semnificatie mult mai profunda si o istorie mult mai bogata. Este vorba despre lampioane.

Lampioanele chinezesti, numite si lanterne, sunt articole de petrecere confectionate din hartie de diferite culori, folosite in mod simbolic (lampioanele zburatoare) sau pur decorativ (lampioanele decorative) in cadrul anumitor evenimente, festivaluri si serbari.

Acestea au fost inventate in urma cu 2.000 de ani, fiind initial folosite drept material auxiliar in domeniul militar. Mai exact, acestea erau utilizate ca metoda de comunicare pe campul de lupta, cu ajutorul lor fiind transmise mesaje importante referitoare la inamic. Lampioanele sunt considerate primele baloane cu aer cald din lume, intrucat ridicarea acestora spre bolta cereasca se realizeaza prin incalzirea aerului dinauntrul structurii de hartie.

Daca initial lampioanele erau destinate scopurilor militare, pe timp de pace li s-au atribuit alte utilizari, facand tranzitia catre articolele de petrecere de astazi. Astfel, odata cu dominatia dinastiei Yuang, fondata de mostenitorii Imperiului Mongol, simbolistica lanternelor zburatoare s-a schimbat, ele devenind expresia sperantei si a urarilor de bine.

De-a lungul timpului, aceste articole de petrecere au fost folosite pentru a aduce noroc, prosperitate, dar si pentru a trimite rugaciuni si dorinte spre cer, intrucat se considera ca lampioanele pot ajunge pana la urechile zeilor. De asemenea, acestea au mai fost folosite si la binecuvantarea culturilor, in diferite ritualuri religioase sau cu ocazia festivalurilor.

Se crede ca oferirea de lampioane chinezesti calugarilor budisti aduce lumina in viata celui care le ofera, lumina care il va ghida pe calea intelepciunii, a cunoasterii si a binelui. De asemenea, aceste obiecte sunt folosite si cu ocazia comemorarii unor vieti si se spune ca fiecare asemenea lampion reprezinta un suflet plecat care incearca sa isi gaseasca linistea.

Oricum am denumi aceste articole de petrecere – lampioane chinezesti, lanterne zburatoare, sky-lantern, wish-lantern sau Khoom Fay – ele au o valoare istorica si sunt incarcate de simbolistica si de energii pozitive. Acestea sunt adesea folosite de popoarele asiatice la festivaluri, mai ales in zilele in care se sarbatoreste trecerea in Noul An Chinezesc sau la festivalul organizat in Thailanda in a douasprezecea luna a calendarului budist (luna noiembrie la noi). De obicei, in cadrul acestor manifestari exista o zi dedicata lampioanelor, in care sunt lansate milioane de astfel de obiecte, pentru a aduce noroc in noul an si a izgoni duhurile rele.

Lansarea de lampioane este o traditie in tarile asiatice, iar in restul lumii incepe sa castige din ce in ce mai multa popularitate. Occidentalii au inceput sa foloseasca lampioanele drept articole de petrecere, la nunti, petreceri, botezuri si alte evenimente fericite, lansarea acestora devenind una dintre cele mai cunoscute activitati festive din intreaga lume. La Ekopiro, gasesti aceste articole de petrecere intr-o varietate de forme si culori: lampionul fericirii in diverse culori, lampionul de apa, lampioane rosii sub forma de inima etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *