Mituri populare despre parodontoza

Daca suntem sinceri, majoritatea dintre noi am recunoaste ca medicul dentist ne-a sugerat sa folosim mai des ata dentara. Folosirea atei dentare este considerata o sarcina atat de obositoare, incat doar 15% dintre romani raporteaza ca fac asta in fiecare zi. De stiut, insa, ca periajul dentar nu iti poate curata fiecare parte a dintilor – aproximativ 40% din suprafata fiecarui dinte este accesibila doar cu ata dentara – asadar folosirea atei dentare este vitala pentru prevenirea bolii parodontale.

Boala parodontala, denumita popular parodontoza, este o infectie a gingiilor cauzata de bacterii; in stadiile mai severe ale bolii, bacteriile isi fac loc sub linia gingiilor, atacand structurile de sustinere a dintilor, ceea ce o face principala cauza a pierderii dintilor in Romania. Bacteriile pot, de asemenea, sa ajunga in fluxul sanguin, cauzand o serie de probleme de sanatate pe termen lung in tot corpul.

In ciuda impactului urias pe care parodontoza il poate avea asupra organismului, exista o multime de mituri despre ea, care pot ingreuna gestionarea bolii. Iata adevarul din spatele catorva dintre cele mai intalnite mituri despre parodontoza.

​Mit: Bolile gingivale sunt sesizabile inca de la inceput.

Adevar: Din pacate, bolile gingivale ofera simptome abia cand sunt in stadiu mediu sau avansat. Acest lucru se datoreaza faptului ca sunt, de obicei, nedureroase pana cand sunt foarte avansate, moment in care s-ar putea sa te trezesti brusc cautand cu disperare un dentist. Exista cateva semne pe care le poti cauta, cum ar fi culoarea intunecata, umflarea, sensibilitatea sau sangerarea cu usurinta a gingiilor si observarea constanta a respiratiei urat mirositoare. Toate aceste simptome sunt usor omise, asa ca sunt adesea trecute cu vederea pana cand boala devine mai grava.

Pe masura ce boala progreseaza, simptomele se pot dezvolta in recesiune gingivala, dezvoltare de pungi adanci de abces, precum si dinti care se misca mult prea usor. Aceste simptome sunt mult mai evidente, dar nu apar pana cand boala gingivala este mai avansata si necesita un tratament mai intens.

​Mit: O igiena orala buna imi va vindeca parodontoza.

Adevar: exista ceva adevar in acest mit, deoarece o igiena orala excelenta poate rezolva o boala minora a gingiilor, numita gingivita. Insa chiar si gingivita poate necesita un mic ajutor suplimentar, cum ar fi antibiotice sau o apa de gura speciala. Parodontoza, care este mai grava, nu poate fi tratata cu usurinta deoarece bacteriile se afla deja sub linia gingiei. Ata dentara nu poate patrunde atat de adanc, asa ca parodontoza necesita tratamente specializate pentru a eradica in totalitate bacteriile adanc inradacinate. Din fericire, tehnologia si procedurile moderne ofera multe optiuni de tratament parodontoza.

​Mit: Igiena orala deficitara este singura cauza a bolilor gingivale.

Adevar: In timp ce igiena orala deficitara este, cu siguranta, o cauza majora a bolii parodontale, multi factori diferiti pot creste riscul de imbolnavire. Printre acesti factori se numara fumatul, dieta nesanatoasa, stresul, diabetul sau bolile autoimune, anumite medicamente si chiar varsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *