Cum functioneaza camerele de termoviziune, unele dintre cele mai des folosite aparate de masura

Camerele de termoviziune sunt unele dintre cele mai populare instrumente folosite in industrie, ele dovedindu-si eficienta atat in inspectia termica a cladirilor, cat si in mentenanta predictiva si avand atat aplicatii militare, cat si pentru paza si securitate. Pentru a afla mai multe despre camerele de termoviziune, trebuie sa intelegi in primul rand ce este termoviziunea.

Termoviziunea, numita si vizualizare in infrarosu, reprezinta observarea variatiilor si diferentelor de temperatura. Camerele de termoviziune sunt instrumente electronice hipersensibile la caldura, care inregistreaza diferenta de temperatura la sol si afiseaza o harta a intensitatii radiatiei (miscarea caldurii) pe un domeniu din spectrul electromagnetic.

Rolul camerelor de termoviziune este sa depisteze radiatia in infrarosu emisa de un obiect sau un corp. Un detector depisteaza radiatia si realizeaza o imagine numita termograma, pe care o afiseaza pe display-ul camerei de termoviziune.

Elementele componente ale unei camere de termoviziune

Partile componente ale unei camere de termoviziune variaza in functie de tipul si producatorul acestora, insa in general o camera de termoviziune are urmatoarele elemente:

1. Lentile. Camerele de termoviziune au cel putin o lentila care preia radiatia si o indreapta catre detector.

2. Detector. Acesta depisteaza si proceseaza radiatia termica a unui obiect sau corp, care este ulterior transformata intr-o imagine ce va fi afisata pe ecranul camerei de termoviziune.

3. Ecran. Fiecare camera de termoviziune este dotata cu un ecran LCD, pe care se afiseaza atat imaginile termice, cat si alte informatii precum data, ora, temperatura, spectrul de culori, imaginea in spectrul vizibil si nivelul bateriei.

4. Butoane de control. Folosind butoanele de control ale unei camere de termoviziune, poti ajusta functiile acesteia, printre care domeniul de temperatura, paletele de culori sau temperatura reflectata de mediul inconjurator.

5. Software. Imaginile inregistrate de o camera de termoviziune pot fi importate pe un calculator, unde specialistii le pot urmari, analiza si ajusta. De asemenea, imaginile pot fi trimise mai departe celorlalti membri ai echipei sau pot fi printate.

6. Dispozitiv de stocare. Informatiile din termograma sunt stocate pe carduri de memorie sau alte dispozitive. Unele camere de termoviziune permit si inregistrarea vocala sau memorarea corespondentului in spectrul vizibil pentru fiecare imagine termica.

In oferta Ronexprim, companie cu o experienta de peste 25 de ani pe piata de instrumente de masura, testare si control din Romania, se regasesc urmatoarele tipuri de camere de termoviziune:

1. Camere de termoviziune pentru inspectia termica a cladirilor. Acestea sunt folosite pentru localizarea rapida si simpla a problemelor de structura ale cladirilor.

2. Camere de termoviziune pentru mentenanta predictiva. Modificarile de temperatura pot indica probleme importante ale instalatiilor in diverse aplicatii, iar camerele de termoviziune te ajuta sa masori cu usurinta temperaturile suprafetelor si sa previi eventualele defectiuni.

Ronexprim iti ofera o gama variata de camere de termoviziune pentru aplicatii industriale sau mentenanta predictiva in constructii, de la unii dintre cei mai buni producatori de pe piata, Fluke si Keysight. De asemenea, compania iti sta la dispozitie pentru a te consilia din punct de vedere tehnic si pentru a-ti oferi tot suportul necesar instalarii si punerii in functiune a camerelor de termoviziune si a celorlalte echipamente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *