Sunt versatile, practice si pot face ceea ce alte corpuri de iluminat nu pot. Este timpul sa vedem lampadarele interioare, adica lampile de podea, la adevarata lor valoare, adica o componenta speciala in designul interior. Iata sase argumente in acest sens.
Atunci cand planifica o camera, designerii de interior incep cu elementele majore: tema generala, culorile peretilor, tavanului si podelelor, materialele, elementele de mobilier si designul iluminatului. Ornamentele, operele de arta si decoratiunile interioare vin mai tarziu si sunt alese pentru a se potrivi cu imaginea de ansamblu.
Dar lampile de podea au un rol unic. In primul rand, acestea pot avea un impact mare asupra „peisajului” unei camere. Iata sase motive pentru care lampile de podea sunt „arma secreta” a designerilor de interior.
1) Pot fi utilizate pentru toate cele trei tipuri de iluminat
Exista trei tipuri principale de iluminare la care sa va ganditi atunci cand proiectati o camera: iluminatul ambiental (lumina generala), iluminarea necesara anumitor activitati si iluminarea accentului (pentru a atrage atentia asupra caracteristicilor camerei, cum ar fi operele de arta interesante).
Lampadarele de interior pot indeplini toate cele trei sarcini – separat sau simultan. Avand cateva lampi inalte de podea va permite sa creati diferite stari de lumina ambientala. Puteti sa pozitionati un lampadar langa fotoliu pentru a va asigura lumina necesara cititului. Daca in camera aveti o caracteristica arhitecturala interesanta pe care vreti sa o evidentiati, o lampa de podea cu o nuanta opaca poate oferi o lumina de accent adecvata.
2. Sunt portabile
Multe persoane obisnuiesc ca o data la ceva timp sa reamenajeze locuinta, rearanjand canapelele, masa sau mobila. Lampile de podea nu sunt doar corpuri de iluminat capabile sa transforme aspectul unui spatiu, dar sunt, de asemenea, usor de deplasat, dintr-un loc in altul sau dintr-o camera in alta. Mutarea fascicolelor de lumina pe care aceste lampadare de interior le proiecteaza in diferite colturi ale camerei poate da o stare de spirit total noua. Pot chiar arata bine pe holuri.
3. Dau inaltime si eleganta
Unul dintre trucurile clasice de design interior pentru ca un spatiu mic sa para mai inalt este sa utilizezi verticalele (perdele lungi cu dungi, rafturi de carti inguste, etc.). Lampile de podea inalte si subtiri sunt perfecte pentru a adauga inaltime si eleganta unei camere, folosind in acelasi timp un spatiu minim.
4. Pot deveni o piesa de rezistenta
Lampile de podea pot fi punctul forte al unei incaperi, completand sau venind in opozitie cu tema designului interior. De exemplu, puteti face dintr-un lampadar de interior in stil retro o piesa de rezistenta intr-o incapere cu un design modern.
5. Le puteti schimba usor designul
Pastrarea lampii de podea si schimbarea abajururilor este un lucru simplu, rentabil care va aduce ceva nou in designul interior al locuintei voastre. Incercati diferite materiale pentru diferite teme (de la nuante de matase laminate la culori vibrante), folositi culori de accent sau creati o piesa de rezistenta cu un model unicat. Veti fi surprinsi de ce poate face schimbarea unei nuante intr-o camera.